KLEPTOPARAZIT

Znanstvenike zapanjila snimka: Medvjed se pridružio čoporu vukova u lovu na jelene pa im ukrao ukusan plijen

U Nacionalnom parku Yellowstone živi više od 120 vukova i oko 150 grizlija, no ovakva situacija još nije zabilježena

Grizli medvjed/Ilustracija

 Philippe Psaila/Sciencephoto/Profimedia

Neobičan fenomen zabilježili su zaposlenici američkog nacionalnog parka i prirodnog rezervata Yellowstone.

Veliki grizli medvjed pridružio se skupini vukova koji su bili u lovu, a kada su došli do plijena preuzeo je lešinu i odšetao se. Do svega je navodno došlo još u listopadu, kada je čopor vukova krenuo u potjeru za krdom wapitija, odnosno kanadskih jelena.

Znanstvenici iz američke Službe nacionalnih parkova (NPS) koji su objavili snimku na Facebook profilu Yellowstonea, a na kojoj medvjed dolazi do ulova i odvlači ga nakon što su ga vukovi dokrajčili, kažu kako se radi o rijetkoj pojavi zvanoj kleptoparazitizam, odnosno parazitiranje krađom tuđih resursa, a najčešće se radi o hrani, javlja britanski The Guardian.

NPS je objavio kako se radi o neobičnoj pojavi jer se vukovi i medvjedi inače natječu, bore za hranu i love samostalno. Nije toliko neobično da se medvjedi odvaže na krađu hrane od vukova, no ovo je zanimljiv slučaj jer se medvjed aktivno pridružio lovu na jelene zajedno s vukovima.

- Iz perspektive jednog medvjeda, potrebno je jako puno energije kako bi se sudjelovalo u lovu čopora vukova. No, nagrada je bila itekako vrijedna - rekli su iz NPS-a pojašnjavajući kako je medvjed na taj način dobio fantastično mnogo masnoća i proteina koje će mu pomoći da se pripremi za zimski san.

- Stoga je ovaj medvjed zaključio kako će mu praćenje vukova u rano jutro osigurati visokokalorijski obrok - dodali su. Štoviše, vukovi su bili primorani čekati da se medvjed pogosti prije nego što su se mogli počastiti onim što je ostalo od njihovog plijena, a on je mirno odšetao.

Ranije snimke pokazuju kako se u Yellowstoneu vukovi i medvjedi baš i ne vole, no uvijek su prepuštali lov na divljač većima od sebe, a to su svakako moćni grizliji. Shvatili su da oni mogu jednostavnije uloviti veliki plijen poput jelena, pa su im znali prepuštati plijen svjesni da će i za njih nešto ostati.

U Yellowstoneu živi više od 120 vukova, od čega se njih 90 posto zimi hrani isključivo mesom jelena. No, u parku je i oko 150 ovih velikih medvjeda, koji su na listi zaštićenih vrsta od 1975., a kojima je ova delicija također draga uoči hibernacije, javlja Guardian.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2022 04:27