MORSKI JEDNOROG

Znate li čemu zapravo služi kljova narvala? Ima tri funkcije, a jedna od njih je - zavođenje

Uz to, njome skuplja informacije o temperaturi, slanosti mora, dubinskom tlaku, blizini lovine...
 Dotted Zebra/Alamy/Alamy/Profimedia

Kljova narvala, zbog koje ga nazivaju i morskim jednorogom ili jednorogim kitom, može izrasti i do tri metra. Iako ponekad zna izrasti i kod ženki, uglavnom je obilježje mužjaka, piše Otvoreno more.

Znanstvenici su se dugo sporili oko svrhe te kljove iznoseći razne teorije: od razbijanja ledenog pokrova i nabadanja drugih riba, do pretraživanja morskog tla i upotrebe za eholokaciju. U posljednje vrijeme smatra se da kljova služi kao sredstvo dominacije i privlačenja ženki ili kao osjetilni organ.

U prilog potonje opcije ide činjenica da kljova sadrži golem broj živčanih završetaka koje narvalu omogućuju skupljanje informacija o temperaturi i slanosti mora, dubinskom tlaku, količini i blizini lovine.

Budući da kljova raste desetljećima, i to slično stablu, to znanstvenicima omogućuje da po njezinim slojevima otkrivaju i datiraju promjene. Tako je utvrđeno i ubrzano povećanje količine žive u moru i morskim organizmima.

Između 60-ih godina i kraja prošlog stoljeća količina žive u narvalovim kljovama rasla je 0,3 posto godišnje, da bi se u razdoblju od 2000. do 2010. taj rast povećao na 1,9 posto godišnje.

Pogledajte prekrasni video o ovim čudesnim kitovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:37