TAKO MALA

Znate li koja životinja bi mogla spasiti ovaj veliki grad od poplava? Odgovor je nevjerojatan!

U projektu sudjeluju restorani, ali i učenici, studenti, znanstvenici te brojni volonteri

Kamenice koje su spremne za premještanje u more

 Zsl// Swns/Profimedia

Ako bismo trebali pogoditi koja životinja bi mogla spasiti New York, nikada ne bismo pomislili na kamenice. No, one su rješenje kada je riječ o podizanju mora. U sklopu projekta Billion Oyster sudjeluju učenici, studenti, znanstvenici, brojni volonteri i vlasnici restorana. Svi oni imaju jednu zadaću: vratiti kamenice u luku.

Uništili su ih stanovnici grada u manje od stotinu godina, pa se sada radi na njihovom oporavku. Obnavljaju im se staništa, a procjenjuje se kako će taj posao biti gotov do 2035. godine. Kako se to radi? Restorani, njih više od 45 koliko sudjeluje u projektu, šalje kante pune školjki kamenica. Jednom tjedno ih dovoze u blizinu šetališta Domino Park u Brooklynu. Školjke se čiste i suše, potom se u njih dodaju ličinke kamenicama i onda ih se vraća u more. Te reciklirane školjke su dom mladim kamenicama.

Ne radi se to iz ljubavi prema životinjama, nego zato što bi školjke, kad narastu, trebale biti greben koji će ublažiti udare velikih valova i eroziju obale. One grad neće spasiti od poplava, no u prošlosti su bile veoma važne. Nažalost, velika potražnja za mesom ovih životinja je dovela do njihova uništenja: samo na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće usmrćeno ih je više od milijarde. Bila je to tada jeftina, brza hrana koja se mogla kupiti na uličnim štandovima, a same školjke su se mrvile i koristile u izgradnji.

Metode nalik ovima koriste se i u brojnim drugim zemljama. Neki sumnjaju da će školjke pomoći, no znanstvenici tvrde da su ovakvi grebeni puno bolji od umjetnih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. prosinac 2021 13:44