BEZ PANIKE

Znate li koje je ovo stvorenje? U ovo doba godine viđamo ih gotovo svakodnevno

Ova zanimljiva stvorenja žive svega do osam mjeseci, a u zimskim uvjetima umiru
 Mihai Andritoiu/Alamy/Alamy/Profimedia

Često nas uvećane slike malenih stvorenja s kojima dijelimo ovaj svijet šokiraju. Znamo kako izgledaju mnoga bića s kojima dijelimo planet, no, kad se pred našim očima nađe uvećana slika mrava, stonoge ili pčele, iznenadimo se videći ih. Za neka od tih stvorenja ne bismo ni znali o kome se radi. Izgledaju posve drugačije od onoga kakvim ih mi vidimo. Zapravo, i bolje je da ih ne vidimo ovakvima, jer su pomalo zastrašujući.

Takav je, sasvim sigurno, pogled izbliza na tijelo smrdljivog martina. Riječ je o stvorenjima koje u ovo doba godine posebno često susrećemo, jer sad traže topla mjesta gdje bi mogli prezimiti. Doduše, ne dugo - oni žive svega do osam mjeseci, a u zimskim uvjetima umiru. Kad su na toplome, mogu poživjeti nešto duže, a u svakom slučaju vole na topla mjesta položiti jaja, iz kojih na proljeće izlaze maleni.

Premda ih mnogi ne vole, ove nam životinjice neće napraviti baš ništa. Smrde samo ako se osjećaju ugrožene - ako ih brzo poklopimo čašom i deložiramo iz našeg životnog prostora, neće stići zasmrditi. Provjerili smo više puta.

image
Mihai Andritoiu/Alamy/Alamy/Profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 20:27