POMOĆ ŽIVOTINJAMA

Znate li koliko ‘zelenih mostova‘ ima na našim autocestama i kako se zovu?

Tijekom 2009. godine osmišljen je izgled znaka prijelaza za divlje životinje

Zeleni most 

 Volodymyr Nadtochii/Alamy/Alamy/Profimedia

Autoceste su presjekle staništa životinja i dovela do problema u njihovim životima. Kako sada doći do mjesta gdje je uvijek bilo hrane, vode, ženki...? Zato su osmišljeni ‘zeleni mostovi‘, posebno izgrađeni prijelazi koji imaju samo jednu svrhu: povezati prekinuta staništa. Struka kaže da su umjetni tuneli nasipani zemljom koji se zatim ozelenjuju kako bi se što bolje uklopili u prirodno stanište životinja.

Krajem 2008. godine u našoj je zemlji počelo obilježavanje prijelaza za divlje životinje znakovima koje se postavljaju na samu prometnicu. Tijekom 2009. godine osmišljen je izgled znaka prijelaza za divlje životinje koji su se postavljali na sam prijelaz ili na udaljenost 300 metara od prijelaza. Ovi znakovi služe kao upozorenje da su na zelenim mostovima zabranjene ljudske aktivnosti: lovne, gospodarske ili rekreacijske, koje privremeno ili trajno mijenjaju namjenu prijelaza, objašnjenje je Ministarstva gospodarstva.

Osim „zelenih mostova" izgrađenih upravo u svrhu sigurnog prijelaza životinja preko prometnica tu su još vrlo važni ostali tuneli i vijadukti. Tako su mnogi vijadukti i mostovi izgrađeni i produljivani samo radi osiguravanja što veće propusnosti za divlje životinje. Svaka od tih struktura životinjama mora pružati sigurnost prilikom prijelaza s jedne na drugu stranu prometnice pa zato prijelazi moraju biti dovoljno veliki i uklapati se u prirodno stanište.

Zeleni mostovi na autocesti A1 su: Ivačeno brdo, Rasnica, Medina gora, Varošina, Osmakovac, Rošca, Konščica, Vrankovića ograda, Srednja gora i Lendići, a jedan je na austocesti A6, Dedin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 12:47