STARI ZAKONI

Znate li kome pripadaju jesetre, dupini i kitovi uhvaćeni u vodama Engleske i Walesa?

Naravno, jasno je da se mnoge od tih životinja puštaju ako se slučajno ulove
 Patricia De Melo Moreira/AFP

Po jednom danskom zakonu iz 1202., sve ulovljene jesetre su, bez iznimke, pripadale kralju. Svatko tko ulovi tu ribu bio je dužan u najkraćem roku predati je predstavnicima vlasti, koji su se morali pobrinuti da ona dođe do kraljeva dvora. Ribari nisu imali pretjerano pravo glasa - svaka nesretna jesetra koja je završila u njihovim mrežama morala je biti proslijeđena dalje, piše Otvoreno more.

Za danskim se primjerom poveo i engleski kralj Edward II., pa se od 1324. jesetra i u Engleskoj smatra ribom rezerviranom jedino za kraljevski stol. Nije se taj zakon promijenio uopće - jedan je to od onih koji se redovno nađu na popisu neobičnih zakona diljem svijeta, koji nikada nisu ukinuti, iako je sasvim jasno da ih nitko ne poštuje.

Pravno gledano, jesetre, dupini i kitovi uhvaćeni u vodama Engleske i Walesa i dandanas se smatraju privatnim vlasništvom britanske krune. Naravno, jasno je da se mnoge od tih životinja puštaju ako se slučajno ulove, a one koje ipak izgube život, svakako ne završavaju na kraljevskom tanjuru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:49