1200 VRSTA

Znate li tko su skokuni? To su čudna mala bića koja se iz opasnosti spase uz pomoć - furke!

Gdje god da se na ovom planetu nađemo, sasvim je sigurno da je tamo negdje i ovo stvorenje

Skokuni

 JU Zeleni Prsten

Mnoga stvorenja možda nama ljudima baš i nisu lijepa, no priznajemo im da su korisna. Među njima su i skokuni. Stručnjaci se ne mogu dogovoriti što su oni: neki misle da su red kukaca beskrilaca, drugi ih uopće ne svrstavaju u kukce. Kako god, oči ovih neobičnih stvorenja su slabo razvijene, a mnoga od njih ih uopće nemaju.

Usta su im multipraktična: mogu njima bosti, sisati ili gristi, ovisi o tome kakva se hrana nađe ispred. Može ih se naći posvuda: na tlu, drveću, špiljama, vodi, ledu... Gdje god da se na ovom planetu nađemo, sasvim je sigurno da je tamo negdje kakav skokun. Ili više njih.

Ove se korisne životinjice hrane mikroorganizmima i tvarima koje se raspadaju, pa tako pomažu u stvaranju humusa. Mi znamo da ih ima više od 1200 vrsta, no pravo je pitanje koliko ih je oko nas, jer ih vjerojatno nismo sve otkrili.

- Sitni smo beskralježnjaci koji su hrvatsko ime dobili po zanimljivom ponašanju. Kada osjećamo da smo u opasnosti, naglo lupimo po tlu organom koji se zove furka i pomoću njega možemo skočiti nekoliko stotina puta dalje od svoje veličine. Jedini bolji skakači na svijetu od nas su buhe. U Hrvatskoj je zabilježeno 35 špiljskih vrsta skokuna - objavili su članovi organizacije Javna ustanova Zeleni prsten, koji su podijelili i fotografiju životinjica snimljenih u Grgosovoj špilji kod Samobora.

image

Skokuni

JU Zeleni Prsten
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 11:16