PREDATOR

Zračna luka zaposlila robota: Izgledat će kao lisica ili čagalj, a ima samo jednu zadaću

Trenutno je izgled novog ‘radnika‘ vrlo jednostavan, no to će se uskoro promijeniti

Robot još uvijek nema životinjski izgled

 Tns/abaca/Abaca Press/Profimedia

U jednoj američkoj zračnoj luci bit će angažiran četveronožni robot kako bi se zaštitila divljač, a izgledat će ili kao šakal ili kao lisica. To još nije odlučeno. Njegova zadaća je odbijati ptice i druge životinje dalje od piste.

Iz odjela za prijevoz Aljaske objavili su kako su robotu dali ime Aurora i da će raditi u zračnoj luci u Fairbanksu. ‘Ona‘ bi trebala patrolirati vanjskim područjem, blizu piste, i tako spriječi nalet životinja na avion.

- Cilj je da ona djeluje kao grabežljivac i da životinje pobjegnu od nje - rekao je Ryan Marlow tog odjela, piše Green.

Zanimljivo je da dlaka koja će biti stavljena na njeno metalno tijelo neće biti od prave životinjske dlake, jer ona nije vodootporna.

Prošle godine dogodila su se 92 udara o životinje blizu aerodroma širom Aljaske, uključujući deset u Fairbanksu, prema bazi podataka Federalne uprave za zračni promet. Većina udara nije rezultirala oštećenjem zrakoplova, ali Marlow je rekao da susreti mogu biti skupi i opasni u rijetkom slučaju kada ptica bude usisana u motor, što potencijalno može izazvati pad. AWACS avion se srušio 1995. godine kada je udario u jato gusaka, ubivši 24 osobe na vojnoj bazi Elmendorf u Anchorageu.

Ako se test pokaže uspješnim, Marlow je rekao da agencija može poslati slične robote na manje aerodrome u Aljasci, što bi moglo biti ekonomičnije od zapošljavanja ljudskih timova za odvraćanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 21:58