POSMRTNO

Bobiju, najstarijem psu na svijetu, i službeno oduzeta ta titula: ‘Pokrenuli smo reviziju njegova dosjea...‘

Veterinarski stručnjaci su odmah nakon proglašenja postavili pitanja je li biološki moguće da pas toliko dugo živi

Bobiju je posmrtno oduzeta titula

 Aa/abaca/Abaca Press/Profimedia

Kažu da svaki pas ima svoj dan, ali vladavina portugalskog mastifa Bobija kao "najstarijeg" goniča na svijetu pokazala se kratkotrajnom. Imao je, doduše, više od jednog dana s tom slavnom titulom, ali mu je posmrtno ipak oduzeta. Dužnosnici Guinnessove knjige (GWR) rekorda objavili su kako nema dokaza da je živio toliko dugo koliko je njegov vlasnik tvrdio.

U priopćenju, iz GWR su objavili da su zaključili da ‘više nema dokaze koji su im potrebni za da bi Bobi ostao rekorder‘, piše Guardian.

Tvrdnja da je imao 31 godinu i pet mjeseci u trenutku smrti (lani u listopadu) odbačena je kao netočna. Titula je vraćena Blueyju, australskom psu koji je preminuo 1939. godine u dobi od 29 godina i pet mjeseci.

Oko Bobija je od samog početka bilo problema. Tek što je dobio titulu najstarijeg, još za života, veterinarski su stručnjaci postavili pitanja je li biološki moguće da pas toliko dugo živi. Internetske fotografije Bobija iz 1999. sugeriraju da je imao šape drugačije boje od psa koji je preminuo u Portugalu prošle godine.

Skeptici su istaknuli da, iako je njegova dob registrirana u portugalskoj nacionalnoj bazi podataka o kućnim ljubimcima, to se temelji na izjavi vlasnika, a čipiranje kućnih ljubimaca u toj je zemlji uvedeno tek 2008. godine. Genetskim testiranjem utvrđeno je da je Bobi star, ali ne i koliko točno.

Samo nekoliko dana nakon Bobijeve smrti, Danny Chambers, veterinar i član vijeća Kraljevskog koledža veterinarskih kirurga, rekao je da su tvrdnje da je pas živio više od tri desetljeća lažne.

Chambers je tada istaknuo da od 18 tisuća članova grupe Veterinary Voices koju on vodi, ‘niti jedan‘ ne vjeruje da Bobi zapravo ima 31 godinu.

- Ovo je jednako kao da čovjek doživi više od 200 godina, što je, s obzirom na naše trenutne medicinske mogućnosti, potpuno nevjerojatno. Izvanredne tvrdnje zahtijevaju izvanredne dokaze, a konkretni dokazi koji bi dokazali njegovu dob nisu dostavljeni - rekao je Chambers.

Tada je istraga časopisa Wired otkrila da portugalska baza podataka nema ‘nikakve podatke koji mogu potvrditi ili opovrgnuti‘ tvrdnje vlasnika da je pas zaista rođen 1992. godine.Bobijev vlasnik, Leonel Costa, tada nije odgovorio na Wiredova pitanja .

Objavljujući da je Bobi uklonjen iz njihovih zapisa, Mark McKinley iz GWR-a, koji je proveo pregled unosa, rekao je kako im je vrlo važno da su svi podaci u GWR točni.

- Nakon zabrinutosti koju su izrazili veterinari i drugi stručnjaci, kako privatno tako i u javnim komentarima, te nalaza istraga koje su proveli neki mediji, smatrali smo važnim pokrenuti reviziju Bobijevog dosjea - dodao je McKinley.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:38