ISTI DUĆAN, NOVA CIJENA

Hrvati hranu za pse i mačke naručuju iz drugih zemalja: ‘Uštedimo i do 100 eura, a hrana je bolja‘

Čak i kad bi se računao jednak PDV na hranu, osjetna je ušteda, govori Alemka Bačić koja hranu nabavlja preko njemačkog Zooplusa
 Dongshan Chen/Alamy/Alamy/Profimedia/Dongshan Chen/alamy/alamy/profimedia

Povišenje cijena hrane za ljubimce potaknulo je vlasnike da krenu u potragu za uštedama, pa su tako shvatili da se u slučaju trgovine Zooplus više isplati naručivati s njihove njemačke i slovenske stranice.

Hranu za svog psa, mačku i pticu Ivana Bošković kupuje na slovenskoj Zooplus stranici, jer je za proizvode koji su omiljeni njenim ljubimcima upravo tamo najbolja ponuda.

- Zadnja dva do tri puta, slovenska stranica mi je ispala najjeftinija, iako sam plaćala i poštarinu, priča nam.

Na obje stranice poštarina za Hrvatsku je 10 eura, koliko također košta i naknada za teške pakete.

Budući da im uvijek naručuje veće zalihe hrane, a ograničenje je 30 kilograma, strateški slaže narudžbe koje ponekad i podijeli, kako bi se izbjegli dodatni troškovi.

image

Cijena na slovenskoj Zooplus stranici

Screenshot

- Nekad napravim dvije narudžbe zbog kilaže, pa ispadne jeftinije. Slovenska stranica mi je ispala 20 eura jeftinija, s tim da je plaćena i poštarina bez koje hrana ustvari ispadne 30 eura jeftinija, što je poprilično, kaže Ivana.

Zalihe joj traju tri do četiri mjeseca budući da bira veća pakiranja, a uvijek na vrijeme počne pratiti akcije kako bi uhvatila najveći popust.

- Kad već znate koje proizvode i u kojim količinama uzimate, uspoređivanje razlika u cijenama traje svega pet minuta, objašnjava Ivana.

Razliku u kvaliteti hrane ili ambalaži nije primijetila, ali na ovaj način hranu vrhunske kvalitete plati jednako koliko bi i proizvode srednje kvalitete s hrvatske stranice.

Dostava traje tri do četiri dana, a prema njenom iskustvu preko tjedna nekad stigne i ranije.

Njemačku stranicu trgovine Zooplus zadnjih par mjeseci preferira koristiti Alemka Bačić, a posljednji put je uštedila otprilike 100 eura.

Također proizvode kupuje u većim količinama, u prosjeku oko 50 do 60 kilograma. Razliku u cijenama otkrila je nakon što je primijetila da su narudžbe postale sve skuplje, pa je tražila alternativu.

- Za trenutnu narudžbu u pripremi platila sam GOURMET hranu po pakiranju 2,90 eura. Kod nas je u prodaji po trgovinama kao što su SPAR čak i po cijeni od 6.90 eura, a na akciji u Pet centru je po 4,50 ili 5,50 eura, govori nam Alemka.

Dostavom je zadovoljna jer narudžba jednako brzo stigne, a kutije su kompaktnije nego kod paketa s hrvatske stranice, pa se nijedna konzerva ne zgnječi.

Primijetila je i razliku u kvaliteti hrane jer njeni ljubimci preferiraju onu kupljenu preko njemačke stranice.

image

Usporedba cijena na njemačkoj i hrvatskoj Zooplus stranici

Screenshot

- GOURMET koji sam kupovala s hrvatske stranice su znali pojesti, ali ako ostane malo hrane koja se sasuši ne žele više jesti. Onu s njemačke stranice, ne da će pojesti nego oblizati i zdjelicu do kraja, priča nam Alemka.

Zadovoljna je većim izborom hrane za koji je primijetila da neki brendovi koji kod nas nude samo dvije ili tri vrste, na njemačkoj stranici u ponudi imaju paštete i slične dodatke.

Također, za dio asortimana postoje i veća pakiranja proizvoda koje hrvatska stranica ne nudi.

Nakon što plati dostavu i nadoplatu za težinu paketa, uzimajući u obzir i činjenicu da bi dostava narudžbe u tim količinama s hrvatske stranice inače bila besplatna, na njemačkoj ispadne povoljnije.

- Na nekih 160 eura kolika mi je trenutna narudžba na čekanju, uz sva dodatna davanja još uvijek je 20 eura jeftinije, objašnjava Alemka.

Vjeruje da velika razlika između cijena na stranicama postoji prvenstveno zbog poreza, budući da je u Njemačkoj porez na hranu puno manji i razlika u marži.

- Čak i kad bi se računao jednak PDV na hranu, osjetna je ušteda. Bezveze je da smo u duhu njegovanja gospodarske djelatnosti i poštivanja domicilnih firmi ipak prisiljeni kupovati vani, zaključila je Alemka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 09:10