VETERINARI TVRDE

I psi i mačke udebljali su se u pandemiji: ‘Pretilih ljubimaca sada je dvostruko više nego prije‘

Prema istraživanju gotovo 40 posto mačaka i 35 posto pasa 2020. godine u SAD-u dijagnosticirana je prekomjerna tjelesna težina
 -/Panthermedia/Profimedia

Dodatni kilogrami prikupljeni u pandemiji ne muče samo ljude. Američki ljubimci nakon dvije godine pandemije iznenađuju svoje vlasnike prilikom posjeta veterinaru. Više grickalica, pokoji ostatak našeg ručka sa stola te manjak kretanja i malena pudlica teža je za kilu ili dvije. Prema istraživanju bolnice za kućne ljubimce Banfield, gotovo 40 posto mačaka i 35 posto pasa 2020. godine u Sjedinjenim Američkim Državama dijagnosticirana je prekomjerna tjelesna težina. Do kraja godine, broj prekomjerno teških pasa porastao je za dva posto. Iako u Hrvatskoj nemamo slično istraživanje, naši veterinari srećom se ne susreću s posljedicama pandemije na veličine trbuha naših ljubimaca.

image
Richard Simpson/Alamy/Alamy/Profimedia

- Debljanje ljubimaca događa se neovisno o koroni. Događa se isto što i kod ljudi. Ako jedu više hrane nego što potroše energije, debljaju se, objasnila nam je veterinarka Silva Rakočević koja nije uočila nikakvo povećanje kod svojih pacijenata.

U SAD-u pak vlasnici i veterinari uočavaju problem. Prije deset godina postotak prekomjerno teških ljubimaca bio je manji od 20, za razliku od trenutnih četrdesetak. Zabrinuti vlasnici za New York Times pričali su o svojim iskustvima.

Vlasnici pudlice Henryja na zadnjem šišanju otkrili su da je sedmogodišnji pas porastao s tri na četiri kile.

- Svima nam na naplatu dolaze pandemijske kile, kaže veterinarka Jennifer Bolser iz Colorada. Loše navike poput prejedanja i grickanja mogu razviti i ljubimci. Američkim vlasnicima bilo je teško odoljeti da ljubimcima ne daju prekomjerne količine hrane sada kada su puno više bili kod kuće s njima.

image
Cbphotoart/Alamy/Alamy/Profimedia

Jedan od takvih vlasnika je Anthony Osuna koji nije htio da se njegov šestogodišnji korgi Pavlov osjeća zapostavljeno. Anthony je više grickao, pa je više grickao i Pavlov te je u pandemiji s 10 i pol kilograma došao blizu 13. Kada je uočio problem, Anthony je odlučio smanjiti količinu grickalica koje daje Pavlovu.

- Ne treba prestati, samo treba smanjiti grickanje. Ljudi i tu znaju pretjerati pa odu u drugu krajnost. Obično mlađe životinje više grickaju jer, na primjer, treniraju, ali kasnije to treba smanjiti. Jasno je da starije životinje koje se manje mogu kretati i sterilizirane ili kastrirane životinje imaju veću potrebu za hranom, rekla nam je veterinarka Rakočević.

Tada vlasnici mogu posegnuti za hranom s manjom energetskom vrijednosti. Riječ je o hrani koja je bazirana samo na mesu. Ako životinja konzumira značajno više proteina, manje su šanse da se udeblja. Od velike je pomoći i smanjenje udjela masti u prehrani. Ovo su oblici redukcionih dijeta kojima vlasnik treba pristupiti isključivo u dogovoru s veterinarom te moraju biti strogo kontrolirane.

image
Monica Click/Alamy/Alamy/Profimedia

Ako vlasnici ne pripaze na prehranu svojih četveronožnih suputnika, mogli bi se naći u problemu kao Vita, trogodišnja mačka koja je s 6.8 kilograma narasla na 8.6. Iako je njen vlasnik Josh Owen profesionalac za brigu o mačkama (već deset godina udomljava mačke), napravio je grešku i ušao u naviku ostavljanja hrane Viti i njenoj sestri Ginny cijeli dan na raspolaganju. Vita je počela s prejedanjem.

Sada je i Vita na prilagođenom režimu prehrane s mjerenjem porcija i odvajanjem od Ginny za vrijeme jela. - Postane jako privržena. Pokušava me natjerati da se slomim, požalio se John, koji je i sam zaradio koji kilogram tijekom pandemije.

Osiguravajuće društvo za kućne ljubimce Pumpkin i proizvođač pametnih ogrlica Fi istražili su korelaciju debljanja vlasnika i debljanja ljubimaca tijekom pandemije. Više od 50 posto pasa koji su se udebljali u pandemiji to su učinili zajedno sa svojim vlasnicima, čak i ako su bili aktivniji. Dva glavna krivca koje američki vlasnici nalaze su višak grickanja i ostaci naših obroka sa stola.

image
Qin Ningzhen/Alamy/Alamy/Profimedia

U Hrvatskoj se to ne događa jer, kako svjedoči naša veterinarka, vlasnici nisu manje šetali s ljubimcima niti su im mijenjali prehrambene navike. Onaj tko bi se zarazio kovidom, zamolio bi nekog da tih 14 dana izolacije vodi psa u šetnju. Situacija se nije značajno mijenjala ni tijekom lockdowna kada je mnogo toga bilo zabranjeno, ali ne i šetnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:10