OTKRIĆE

Istraživanje dokazalo da nam psi uopće ne pamte lica. No, to ih ne ometa da nas "pročitaju"

Prepoznaju nas po mirisu i načinu držanja, ali ne po tome kako izgledamo
 Unguryanu

"Ja bih tebe pronašao među stotinu istih pasa. Kako? Po pogledu kojeg imaš! I tvojoj njuškici!". Jeste li to ikad tepali svom psu? E pa ako jeste, prestanite. Taj nezahvalnik vas ne bi prepoznao po licu među stotinama drugih. Zapravo, shvatio bi da ste to vi po vašem načinu kretanja i mirisu, ali po obliku lica? Zaboravite na to.

Utvrdio je to tim međunarodnih znanstvenika koji su nedavno objavili rezultate u Journal of Neuroscience. Skenirali su mozgove 20 pasa različlitih pasmina i to dok su im pokazivali snimke glave (prednje i stražnje strane) čovjeka i psa. Snimali su isto i kod njihovih vlasnika.

I rezultati su, crno na bijelo, pokazali da ljudima pogled na nečije lice (i njušku) aktivira dio mozga koji su zaduženi za vizualno prepoznavanje. Kod pasa? Nešto aktivnosti je bilo, ali daleko manje.

Utvrđeno je da taj naš nezahvalni ljubimac denifitivno vidi naše lice, ono ga zanima i da, raspoznaje oči, usta i ostale elemente koji se tamo nalaze. No, zapravo ono što im je najvažnije je činjenica čije je lice ispred njihova: je li to njuška drugog psa ili lice njihova vlasnika.

- Čudesno je što psi tako dobro čitaju emocije s lica, unatoč tome što ispada da nemaju mozak oblikovan za fokusiranje na lice - komentirao je za Guardian Attila Andics, jedan od autora istraživanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:17