LOVAC IZ POTJERE

Krešimir Sučević Međeral udomio je bolesnog mačka s ulice i nije požalio ni sekunde

Upoznajte Woodyja, plahog šarmera koji obožava ljude i dopušta češkanje trbuha
 Privatni album

Popularni lovac iz kviza Potjera, Krešimir Sučević Međeral, voli mačke, no nije ozbiljno razmišljao o tome da doma dovede jednu. On i supruga Vanja često putuju i smatrali su kako je bolje ne nabaviti životinju koja bi onda patila zbog njihove odsutnosti. Osim toga, doma imaju kunića. No, sve je to palo u vodu kada ih je Woody odabrao. Još prije dvije godine taj je mačak u tipu norveške šumske mačke počeo dolaziti pred njihovu zgradu. Tamo njihova susjeda hrani neke mace, pa je i ovaj 12-godišnjak dolazio na klopu.

- Kasnije smo doznali da je on imao vlasnika, nekog čovjeka iz susjedne ulice, međutim taj ga je konstantno puštao van iz kuće, pa je mačak potražio sreću kod gospođe u susjednoj kući. No ona je imala prilično teritorijalnu kujicu, zbog koje Woody nije nikako mogao u kuću. I tako se on, siromah, nekih osam godina potucao po ulici i vrtovima, jedući ono što bi mu dobri ljudi ostavili, a što mu nisu otele druge mačke - pojašnjava Krešo i dodaje da, premda izgleda impozantno, Woody je zapravo miran i krotak. Nikad se nije borio za hranu, nego bi uzeo ono što su drugi ostavili ili ako bi imao sreće da netko donese hranu samo njemu.

- I tako smo ga i mi hranili pred zgradom nekih godinu i pol, supruga je stalno razmišljala da li da ga uzmemo.+. Naposljetku ga je ona negdje potkraj prošle godine donijela u stan. On se kratko vrzmao uokolo, no onda je tražio da ga ipak pustimo van. Udovoljili smo mu - sjeća se Krešo.

Nekoliko dana kasnije, kada je već poprilično zahladilo, opet su ga donijeli u stan, no ovoga puta su mu sve pripremili, pa se brzo udomaćio. Nažalost, vrlo brzo nakon tog drugog udomljenja ustanovili su da je pozitivan na FIV (mačju sidu) i FeLV (mačju leukemiju). Iako su te dvije bolesti posve bezopasne za ljude, mačkama, pogotovo ako ih se zapostavi, mogu vrlo zagorčati život, naročito ako ih mačka ima obje. FIV je praktički kao i HIV, utječe na slabljenje imuniteta i otvara vrata mnogim infekcijama kojim bi se imunološki sustav zdrave mačke othrvao, a ovako ne može. No FIV se može držati pod kontrolom pomoću lijekova i kontroliranja kretanja mačke, što znači da su izlazak i kontakt s drugim mačkama zabranjeni.

image
Privatni album

FeLV je mnogo problematičniji. Za razliku od ljudske leukemije, koja je maligno oboljenje koštane srži, mačja leukemija je virusna bolest, a virus se prenosi ugrizom ili preko zajedničkih posuda s hranom. Ono što je grozno u vezi nje jest da je prilično nepredvidljiva, pa joj okidač može biti bilo što. Neke mačke uspiju godinama živjeti s virusom u latentnoj fazi, a nekima se vrlo brzo razviju tumori. Karakteristično je da uzrokuje propadanje zubiju.

- Woody je imao jako loše zube, upaljene korijene te jedan mali tumor u ustima, što mu je sve izvađeno i očišćeno. Mačke bez zuba nemaju problema s jelom, pogotovo ako jedu današnju pripremljenu mačju hranu. Međutim, problem s tom hranom je da je vrlo često riječ o nekvalitetnim sastojcima, koji za životinju s takvom anamnezom znače dodatni faktor rizika - priča Krešo i dodaje da je zato Woody neko vrijeme jeo čisto meso, a sad kombiniraju više vrsta hrane. Ključna stvar je život u okruženju bez stresa, a oni daju sve od sebe da svom ljubimcu to osiguraju. S obzirom na njegov mazan karakter, za to su i nagrađeni.

- To je mačak koji će vam se svake noći uvući u krevet, primiti vam ruku među svoje šape, nasloniti glavu u vaš dlan i onda početi presti. To je mačak koji će vas dočekati u hodniku čim čuje okretanje ključa u bravi, stati pred vas i potom se prevrnuti da ga mazite po trbuhu. Pritom vas nikada neće pokušati ogrebati dok ga mazite po trbuhu. Rekao sam da je miran, tako da ne naganja loptice ili druge stvari, uglavnom ne napada ni kunića (dapače, boji ga se), a najsretniji je kada je uz svoje ljude - pojašnjava Krešo.

On i Vanja svjesni zdravstevnog stanja svog lljubimca i trude se omogućiti mu maksimalan komfor. Vanja ga ide hraniti čak i usred noći ako odjednom ogladni, daju mu se lijekovi, vodi ga se na redovitu veterinarsku kontrolu...

image
Privatni album

- To je nažalost posljedica stanja u kojem se nalazi, nikad se ne možemo posve opustiti, ali ono što znamo jest da je već i sada, u ovih skoro godinu dana koliko je kod nas, osjetio toliko ljubavi, pažnje i topline koliko nije imao prilike nikad dosad u životu - kaže Krešo i dodaje da, kad putuju, imaju posebnu čuvalicu koja čuva samo Woodya, jer on zbog svoga stanja ne smije biti s drugim mačkama, a i mnogi servisi za čuvanje mačaka ne prihvaćaju mačke s njegovom dijagnozom. S njom je mačak jako blizak - toliko da njegovi skrbnici ponekad misle da mu je kod nje, nego doma.

- U svakom slučaju, iako nismo mislili da će nas čekati toliko poteškoća s njim i oboje smo protrnuli kada smo čuli dijagnozu - jednom sam pola godine brinuo o FIV/FeLV pozitivnom mačku i znam koliko je to muke - Woody je toliko divan da vrijedi svake sekunde angažmana i svake lipe uložene u njega.. - zaključuje Krešo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 19:47