ISTRAŽIVANJE

Mislite da znate omiljene riječi svojeg psa? Nećete vjerovati koja naredba mu ide na živce

Sudjelovalo je nešto manje od 4500 vlasnika pasa i njihovih ljubimaca iz Velike Britanije
 Leung Cho Pan/Panthermedia/Profimedia

U našoj kući najpopularnija riječ je "igračka". Uši se usprave na "hrana", "keksić", "šetnja", "piškiti" i na nekoliko imena dragih nam ljudi i pasa. No, čine li naše pse te riječi zaista sretnima ili ih samo prepoznaju, pa na njih reagiraju. Znanstvenici su se odlučili pozabaviti i tim pitanjem, objavio je OnBuy.

Proces je izgledao ovako: ispitali su gotovo 4500 vlasnika pasa u Velikoj Britaniji, koji su im otkrili koje riječi (po njihovom mišljenju) četveronožne prijatelje čine sretnima. Onda su psima analizirali otkucaje srca kao reakciju na upotrebu tih riječi.

I da, psi su zaista sretni kad čuju riječi "šetnja", "večera", "hrana" i "jesti". No, zapravo je šetnja najpopularnija, jer malo srce počne udarati 36 puta brže kad čuje tu riječ. Ove ostale navedene varijacije na temu dovode do skoka od 32 posto.

Što mrze čuti? Izraze "hoćemo ići doma", naredbu "dođi" i, nećete vjerovati, "daj šapu".

Dakle, naši psi vole šetati i jesti, a ne vole nam dolaziti i ići doma. Nema tu nikakvih iznenađenja, jedino je čudno što nam očito baš ne vole dati šapu. Razmislite drugi put o tome prije nego pred svim prijateljima pokažete kako vaš čupavac zna trikove. Možda vam daje šapu, a mrzi vas pritom? Bolje je ne riskirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 13:46