TUŽNE VIJESTI

Odlazak naše najpoznatije pseće zvijezde: Zauvijek nas je napustila Malina on Wheels

Zdravstveni problemi su se nagomilali, početkom rujna je krenula na infuzije i na kraju ju je njena ljudska obitelj pustila da ode
 Emica Elvedji/Cropix

Kada se novinar specijalizira za životinje, jasno je da će upoznati razne vrste njih. Uglavnom će to biti psi i mačke, no ovaj je novinar u svojoj karijeri upoznao i svinje, ovce, koze i druge životinje koje su bile ljubimci. Baš kao i s ljudima, neke životinje vam se svide od prve i osvoje vas. Kao i kod ljudi, ne znate zapravo što je točno na stvari: imaju neku dobru energiju koja vas oduševi i zbog koje i godinama nakon što ste napisali priču o toj životinji preko oka pratite što se događa s njom.

Jedna od takvih životinja meni je bila Malina, kujica u kolicima iz Osijeka. Pisala sam o njoj prvi put još 2015. godine za naš Nedjeljni -o živahnom biću koje je nepokretno, ali ima kolica u kojima juri kao mali manijak. O nevjerojatnoj količini energije u tom malenom stvorenju, koje je uspjelo pronaći dom unatoč svojem invaliditetu, što je inače gotovo pa nemoguća misija. I to ne bilo kakav - udomili su je volonterka koja spašava životinje i veterinar. Najbolja kombinacija za udomiti se, jasno.

image
Emica Elvedji/Cropix

Malina je s vremenom privukla gotovo 25 tisuća sljedbenika na Facebooku. U dom su joj došli drugi psi, mačke, papiga i praščić Bucimil, zvan Utičnica. Preko te stranice njena je vlasnica pomagala da se brojne životinje udome. Misija je bila pokazati da pas s invaliditetom može normalno živjeti, a istovremeno pomoći i drugima. Nije krila da Malina ima loše dane: događale su se povremeno nezgode zbog kojih bi završila u kadi, s kapicom na glavi (nezgode s odlaskom na wc, jasno), kujica se lako debljala jer se nije mogla kretati toliko koliko je htjela, a povremeno je bilo i ozbiljnijih poteškoća. No, koji vlasnik psa nema takve priče? Malinin je život svima pokazao da se može živjeti s invaliditetom. Ljudi su shvatili da pas u kolicima nije tužan i jadan, da briga o njemu nije nemoguća stvar i mnogi su se odvažili doma dovesti takvog psa.

Kao novinar u ovom sektoru, češće ispričam svoje ‘sugovornike‘ nego kolege iz drugih rubrika. To je jednostavno tako, ali ne znači da je lako. U zadnje vrijeme su objave na Facebooku pokazivale da Malina nije dobro, ali se čovjek uvijek nada da će sve dobro završiti. No, ovog puta nije. Malinina vlasnica objavila je u srijedu kako je maleno, a veliko srce njene ljubimice, prestalo kucati. Zdravstveni problemi su se nagomilali, početkom rujna je krenula na infuzije i na kraju, kad više nije bilo nade, njena ju je ljudska obitelj pustila da ode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 18:39