OPROŠTAJ

Odlazak neobične skiperice: Monique je svom vlasniku bila vjerna pratnja u svim avanturama

Svojedobno je zbog nje završio u zatvoru na Tahitiju, u vrijeme kada je vladala ptičja gripa
 -/Wavebreak/Profimedia

Francuski solo skiper Guirec Soudée objavio je neobičnu vijest - uginula je Monique, kokoš koja ga je pratila tijekom pet godina brojnih jedriličarskih avantura uključujući i 130 dana Grenlanda, prenosi yachtingworld.com, a prenosi Otvoreno more. Zbog njih je privukla pažnju mnogih francuskih medija koji su o njoj pisali, a njene morske putešestvije zapisane su i u dvije knjige za djecu.

Mladi bretonski mornar i pustolov Soudée udomio je Monique 2015. godine dok je bio na Kanarskim otocima gdje je radio u outdoor turizmu. Kokoš je tako postala prava atrakcija jer je s njim jedrila na dasci, na kajaku, te na njegovoj jedrilici.

- Tijekom 28 dana prelaska Atlantika snijela je 25 jaja. U početku sam mislio da, ukoliko bi mi išla na živce, mogu je spremiti za ručak, ali navikao sam na nju i postala mi je pravi ljubimac - ispričao je u jednom intervjuu.

Tijekom dugog neplaniranog boravka na Grenlandu, kada se opskrbio s tek 40 kilograma riže za sebe, 60 kilograma sjemena za Monique i dvije tisuće litara goriva za grijanje i struju jer solarni paneli njegove jedrilice nisu funkcionirali tijekom polarnih noći, Monique ga je spasila jajima. Pričao je kako bi poludio sam u ledenom okruženju da nije bilo nje.

Nakon te avanture, Monique je nastavila ploviti s mladim skiperom na prekooceanskim avanturama što je ovaj prenosio na Facebooku i Instagramu prikupivši velik broj pratitelja. Svojedobno je zbog nje završio u zatvoru na Tahitiju kada je vladala ptičja gripa.

Monique je preminula u dobi od deve godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. ožujak 2023 22:02