POSEBNA KUJICA

Ovo je Ksemba, opaki komad iz osječkog Azila: sije strah i trepet, ali je zapravo preslatka

Ovaj tekst ne služi da nažica koju konzervu svoje omiljene hrane, ni slučajno!

 
 Vlado Kos/Cropix

Naš Vlado Kos nedavno je bio u osječkom azilu, slikao je pse. I tamo je naišao na nju - vidite je na slici. Napisao je ispod nje - prestrašeni pas. I možda na prvi pogled tako djeluje, jer je Ksemba specoš (tako pse s posebnim potrebama nazivaju u tom azilu). Ima ona svoja kolica, pa izdaleka može djelovati kao jadni, tužni i prestrašeni pas.

Samo, jao si ga onima koji su to o njoj pomislili. Ksenija, odnosno, Ksemba, u tom "kinderbetu" provodi tople dane. Ne cijele, naravno, to joj je ljetna rezidencija na par sati. Ona, naime, ne smije provesti više od par sati dnevno na kolicima i to zbog kralježnice, ali i bubrega s kojima ima problema, pa joj je ovo odlična prilika da mrdne van. I da promatra svijet oko sebe.

Kažu za nju da je u ovom krevetiću prerušena u milo dijete, a ono otrovnica. Ne voli ona nove ljude, zube odmah pokaže. Ipak je ona Ksemba mrgud, nema s njom zezancije. S vremenom se opusti i pokaže mio karakter. U četiri godine je svašta prošla, a sad živi u azilu, a to nije neka sreća. No, Ksemba glumi da je opaka ženska, pa ne spominjemo tužnu prošlost.

Za nju volonteri kažu da je najbolja cura na svijetu i da jako voli jesti. Ne smije baš svašta, ali nedavno su otkrili da postoje medicinske konzerve koje ona smije jesti. Zovu se Struvite, a to suptilno napominjemo jer se možda Ksemba nekome dopadne dovoljno da azilu pošalje pokoju ovu konzervu. Neće ona odbiti - kad joj to stave u zdjelicu, ona je prazna za dvije i pol sekunde, a nakon toga se izvlači slamka tko će ići pokupiti njenu praznu zdjelicu. Taj jadnik riskira da ostane bez pokojeg prsta, ako Ksembara procijeni da je u zdjelici ostala mini mrvica hrane.

Premda je opaka, kad ona zavoli nekog, možeš je na kruh namazati. Tu se prepoznajemo: svi smo takvi da zube pokazujemo novim ljudima, a kad nekoga pustimo blizu,dozvoljavamo mu da nas češe oko ušiju, bez da mu odgrizemo ruku.

No, dobro, prenesite tu usporedbu na ljude. Razumjeli smo se.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:34