POSTOJI RJEŠENJE

Ovo su tri najčešća razloga zašto nas mačke bude usred noći. Evo što se može napraviti!

Naši ljubimci vole rutinu, i ako se dosljedno ponašamo, to bi moglo pomoći

Ilustracija

 Stock Connection Blue/Alamy/Profimedia

Imate važan sastanak ujutro i želite se dobro naspavati. No, vaša mačka u četiri sata iza ponoći ima tulum u vašem domu. Zbog čega? Zato što su one nožne životinje, koje u to doba dana love. Tijekom pripitomljavanja su se prilagodile našem načinu života, ali ne posve. Domaće mačke su tako postale najaktivnije u rano jutro i sumrak, a ne usred noći. kao njihovi divlji rođaci, a mijenjaju i svoje cikluse aktivisti da bi se uklopile sa svojim ljudima, piše National Geographic.

To znači da, ako spavate noću, vaša se ljubimica treba odmarati u tom razdoblju. Mnogi ljudi, na kraju krajeva, spavaju sa svojom mačkom. U istraživanju provedenom na ženama u SAD, oko 30 posto njih je spavalo s najmanje jednom mačkom. Zašto se onda pojedine mačke žele da se igraju u sitne sate?

Ovo su tri najčešća razloga zbog kojih vas vaša mačka budi i tri savjeta kako riješiti problem.

1. Gladne su

Ovo je jedan od najčešćih razloga. Nažalost, jedna od prvih stvari koju će pospana osoba učiniti je da nahrani svoju mačku. Potom, mačka ovo ponašanje doživljava kao nagradu i povećava se šansa da će vas probuditi i iduću noć.

Da bi se riješilo ovaj problem, uvjerite se da vaša mačka dobiva dovoljno hrane tijekom dana. Možete ih nahraniti manjim obrokom neposredno prije nego odete u krevet.

Ako obično hranite svoju mačku ujutru, morate se uvjeriti da ona mačka ne povezuje vrijeme buđenja s vremenom za doručak. Napravite razmak od najmanje pola sata između dizanja iz kreveta i davanja doručka svojim ljubimicama.

Također, možete naučiti svoju mačku da hranjenje poveže s nečim drugim, kao što je izgovaranje rečenice "vrijeme je za doručak!".

2. Vaša mačka nema rutinu

Mačke vole rutinu, a održavanje te rutine je čak povezano sa smanjenim nivoom stresa kod mačaka. Da biste je održali, držite se određenog vremena za obroke i određenog vremena za igru. Sve u isto vrijeme svakog dana, bez izuzetka.

Praznite njihov pijesak u redovnim, predvidivim intervalima (iskorišten pijesak također može biti razlog zašto vas vaša mačka budi). Pokušajte ne micati posude za vodu ili grebalice osim ako je to prijeko potrebno.

Kada se nešto promijeni u njihovom okruženju, recimo, idete na odmor, premještate namještaj ili imate novog gosta, ili ste nabavili još jednog kućnog ljubimca - sve su to razlozi zbog kojih vas mačka može početi da vas budi.

Održavajte rutinu što dosljednije i na kraju će se mačka posve naviknuti na nju.

3. Mačka ne troši dovoljno energije tijekom dana

Općepoznato je da mačke vole spavati, ali se također vole igrati. Važno je da svojoj mački omogućite pristup raznim igračkama, posebno ako niste često kod kuće. Grebalice nude mačkama mjesto za penjanje i istezanje. Loptice i mekane igračke daju im priliku da se igraju i vježbaju.

Kada ste kod kuće, zaokupite pažnju svoje mačke interaktivnom igračkom ili zajedno trčite po stanu. Možete čak pokušati sami osmisliti igru u kojoj će vaša mačka uživati. No, nemojte se igrati s njom sat vremena pre nego što idete u krevet.

U idealnom slučaju, najbolje se igrati prije izlaska iz kuće i potom kada se vratite. Samo tada. To bi trebalo pomoći da mačka ostane mirna tijekom noći.

Sve sam napravio, ali ona me i dalje budi!

Vaša mačka bi mogla da nastaviti svoje noćne posjete još neko vrijeme nakon primjene ovih savjeta. Ovo ponašanje se može čak pogoršati kratkoročno, prilikom procesa prilagođavanja. Zato nemojte odmah odustajati.

Ključno je da ignorirate mačkino ponašanje noću ili rano ujutro. Nemojte se dizati iz kreveta i ako možete, nemojte komunicirati sa svojom mačkom kada vas probudi.

Ako ste probali sve i vaša mačka vas i dalje budi, vrijeme je da odete kod svog veterinara. Možda postoji zdravstveni razlog koji uzrokuje takvo ponašanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 01:25