SIMPATIČNA NJUŠKA

Pogađate li pasminu ovog čupavca? Simpatični malac navodno ima neke veze s Vikinzima

Prilično se linjaju, pa je njihovoj dlaci potreban redovan posjet groomeru
 Christian Offenberg/Imago Stock&people/Profimedia

Švedski pastirski pas (Visigoth Spitz) od strane kinologa priznat je tek 2007. godine, pa još uvijek nije toliko poznat diljem svijeta. Nije ih baš lako ni nabaviti, jer nema puno uzgajivačnica koje se ‘bave‘ samo ovom pasminom. U Švedskoj ih se naziva Västgötaspets, a to bi u prijevodu značilo špic iz zemlje zapadnih Gota.

image
Christian Offenberg/Imago Stock&people/Profimedia

Njihovo točno porijeklo se ne zna. Neki nagađaju kako su to potomci vikinških pasa, no još uvijek nema dokaza za to. Postoji i jedna teorija da su ovi psi imali veze s nastankom današnjeg korgija, no također, riječ je o nagađanju.

Riječ je o prilično aktivnim psima, što mu je zajedničko s ostalim pasminama stvorenim da jure oko domaćih životinje. Što se temperamenta tiče, riječ je o ljubimcu koji je odan svojim vlasnicima, prilagodljiv i - znatiželjan. Njihovi vlasnici kažu kako su vrlo zabavni te da se često znaju nasmijati promatrajući ih kako se na razne zabavne načine igraju sa svojim igračkama.

image
Christian Offenberg/Imago Stock&people/Profimedia

Ovi psi vole društvo - drugi psi i mačke su im jako dragi, zbog čega se lako uklope među druge. Žive od 12 do 15 godina, a što se tiče pasminskih bolesti, tu je displazija kukova. Prilično se linjaju, pa je njihovoj dlaci potreban redovan posjet groomeru.

image

VauMijau banner

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2024 22:02