IZNENAĐENJE!

Šokirani zaposlenici aerodroma: ‘Gospođo, kakvo je to uže u vašoj prtljazi koje se miče?‘

Nijedna aviokompanija ne dozvoljava da se ova vrsta gmazova nosi u ručnoj prtljazi

Boa constrictor, ilustracija

 Gina Kelly/Alamy/Alamy/Profimedia

Jadni Bartholomew nije imao dobar dan: doma ga je vlasnica stavila u torbu, potom ga je izložila drugačijoj vrsti svjetlosti i buci, a onda je na kraju završio u svjetskim medijima. Sve to ni kriv ni dužan, razumije se. Bart je boa constrictor, dugačak je 1.2 metar i otkriven je u torbi na aerodromu. Vlasnica ga je stavila u ručnu prtljagu i htjela se s njim ukrcati na let koji je polazio s Tampa International Airport na Floridi.

Zaposlenici su najprije bili prilično zbunjeni. Vidjeli su debelo uže u prtljazi, koje se pomaknulo. Zbog toga su ženu odmah zamolili da otvori kovčeg. Kad je zmija otkrivena, vlasnica je pokušala objasniti kako je njen ljubimac životinja za emocionalnu podršku (emotional support animal), no to nikoga nije zanimalo.

Naime, aviokompanije ne dozvoljavaju da se zmije nose u ručnoj prtljazi. Zapravo, mali broj njih uopće dozvoljava transport ovih gmazova, ali traži da se u tim slučajevima poštuju pravila. To znači da životinja putuje u spremniku iz kojeg ne može pobjeći, a vlasnik treba takvu prtljagu predati (i platiti) s jasnom naznakom tko je unutra.

Naime, The Transportation Department je prije dvije godine donio odluku kojom se ljudima zabranjuje da na letove vode životinje koje su im emocionalna podrška. Jedini koji smiju na let sa svojim vlasnicima su psi pomagači, no svi drugi mogu se voziti samo kao posebno plaćena prtljaga, odvojeno od svojih vlasnika. No, može i to završiti spektakularno loše: nedavno je jedan pas tako poslan na drugi kraj svijeta, jer su ga zaposlenici zamijenili s drugim psom koji je iz iste zračne luke u to vrijeme putovao negdje drugo. Psi su na kraju poveli daleko više vremena na letovima i čekajući na aerodromima posve sami, u svojim transporterima, što ih je stvorilo traume za koje pseći bihevioristi vjeruju da će trajati do kraja njihovih života. Naravno, postoje i brojne kompanije koje uopće ne primaju kućne ljubimce na let.

U zadnje vrijeme radnici na aerodromima pronalaze više ljubimaca u prtljazi neko ikad prije. U studenom prošle godine jedna je mačka pronađena u ručnoj prtljazi na New York‘s John F. Kennedy International Airport. Ispostavilo se da čovjek u čijem je kovčegu mačka uopće ne zna da je ona tamo - bio je u gostima kod obitelji koja ima mačku, a ona se uvukla u kovčeg i tamo odlučila spavati.

Nakon otkrića, zaposlenici aerodroma su nazvali vlasnike, koji su odmah došli po nju. Mačka je bila živa, zdrava i ni najmanje uznemirena zbog kaosa kojeg je izazvala. Reklo bi se, zapravo, da se jako dobro zabavila i da bi to opet učinila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:14