VJEČNO PITANJE

Tko je pametniji - psi ili mačke? Evo što stručnjaci kažu o tome...

Jedno je istrživanje pokazalo da psi imaju oko 550 milijuna neurona u mozgu, dok mačke imaju oko 250
 Andrew Linscott/Alamy/Profimedia

Od kad je svijeta, vlasnici pasa i mačaka pokušavaju otkriti tko je pametniji. Svaki ljubitelj pasa stat će na stranu psa, dok ljubitelji mačaka sugeriraju da su mačke pametnije. Morate shvatiti da ovo nije pitanje s jednostavnim odgovorom da ili ne. Zbog toga su se u priču uključili znanstvenici, piše World Cat FInder.

Nakon što su završili studiju, istraživači su izvijestili da psi imaju oko 550 milijuna neurona u mozgu, dok mačke imaju oko 250. To bi značilo da su psi pametniji od mačaka, ali pričekajte još malo. Još uvijek moramo proći kroz neke stvari kako bismo utvrdili tko je pametniji.

Kada govorimo o različitim životinjama, možemo očekivati ​​različite razine inteligencije, ali to bi moglo biti prilično teško odrediti. Budući da su različite životinje i stvorene su za različite svrhe, vrlo je teško usporediti njihovu inteligenciju.

Na primjer, psi se mogu istrenirati da rade puno stvari, ali uglavnom su ovisni o ljudima, dok su s druge strane mačke sposobnije brinuti se same za sebe. Znači li to da su naše mačke pametnije od pasa?

I mačke i psi pametni su na svoj način, ovisno o tome što trebaju učiniti. Ako želite usporediti što je bolje – auto ili motor shvatit ćete da oba imaju neke sličnosti, ali ih je nemoguće usporediti jer su stvoreni za različite svrhe.

Ljudi će, u većini slučajeva, povezati inteligenciju s tim koliko je lako nekoga istrenirati. Ako to uzmemo u obzir, psi su poznati po tome što ih je lako dresirati, što ukazuje na to da su psi pametniji. Međutim, moguće je i dresirati mačke; samo treba imati pravi pristup. Ali to također nije ispravan način za mjerenje inteligencije kućnog ljubimca.

Glavni problem s mjerenjem inteligencije mačaka i pasa je taj što ne postoje univerzalni instrumenti. Ne postoji nešto što možete tek tako učiniti, što će vam pokazati tko je pametniji.

U većini slučajeva stvari koje će funkcionirati za mjerenje inteligencije pasa neće funkcionirati za mačke i obrnuto. Trebali bismo se usredotočiti na jedinstvenu sposobnost ljubimca da nešto učini i izvede.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 07:17