ČINJENICE

Zašto su nam psi toliko neodoljivi? Evo koje objašnjenje za te osjećaje imaju znanstvenici

Od kada su nam ovi čupavci ušli u živote, naučili smo živjeti s njima, provoditi puno vremena zajedno i postali su dio obitelji
 Andriy Popov/Panthermedia/Profimedia

Psi su, uz mačke, jedni od najpopularnijih kućnih ljubimaca u svim dijelovima svijeta. Mnogi vlasnici ih smatraju dijelom svoje obitelji i učinit će sve za njih. Samo jedan pogled na psa mnogima će izmamiti osmijeh na lice. Vlasnici će se složiti da su svi psi slatki. Ali zašto je to tako?

Za početak, psi imaju privlačan izgled. Postoji mnogo različitih pasmina, sve jedinstvene i simpatične Psi će biti privlačni mnogim ljudima zbog velikih glava, velikih sjajnih očiju, fascinantnim krznom i ušima. Osim izgleda, mnogima se sviđa i njihovo kretanje. Većina pasa je nespretna i često nam izmame osmijeh svojim smiješnim dogodovštinama.

Nedavna studija usporedila je ljudske bebe i štence te mjerila kako će ljudi reagirati kada vide njihove slike. Studija je pokazala da gledanje slike bebe i štenca pokreće iste dijelove našeg mozga i oslobađa dobre i sretne kemikalije, piše World Dog Finder.

Iako se slažemo da su svi psi slatki, svaki vlasnik zna da se baš njemu posrećilo da ima najslađeg u svemiru. To je jednostavno tako. Od kada su psi ušli u naše živote, naučili smo živjeti s njima, provoditi puno vremena zajedno i postali su dio naše obitelji. Zbog toga će svaki vlasnik na svog psa gledati drugačije, i naravno, vidjet će ga kao najslađeg na svijetu.

Vrlo brzo se stvara snažnu vezu sa psom; zbog te veze, naša će tijela osloboditi kemikaliju oksitocin. Oksitocin je poznat i kao hormon ljubavi, a otpušta se u naš krvotok kada smo sretni i opušteni. Naši psi zapravo čine mnogo dobroga našem zdravlju.

Neka su istraživanja pokazala da su psi slađi otkako su pripitomljeni. Nije ni čudo da je to istina. U današnjem svijetu mnogo je lakše brinuti se za psa i održati njegov lijep izgled. Salona za njegu ima mnogo, ali vlasnici će rado uređivati svoje pse kod kuće. Stalnim pružanjem odgovarajuće njege i higijene vašem psu zasigurno će izgledati ljepše nego prije.

Većina ljubitelja pasa odmah će vam reći da su štenci slađi, ali zapravo je izbor u oku promatrača. Dok jedni mogu gledati štence i misliti da su najslađa stvorenja na svijetu, drugima će odrasli psi biti puno privlačniji i slađi. Ali svi se možemo složiti - svi su psi slatki.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. svibanj 2023 12:34