TKO BI IM ODOLIO?

Zašto toliko volimo mačke? Čini se kako odgovor treba potražiti u dalekoj prošlosti...

Ta ljubav je preživjela i mračna povijesna razdoblja, a danas je poznato koliko one dobro utječu na naše zdravlje
 -/Ardea/Profimedia

Mačke su među najpopularnijim kućnim ljubimcima, no ponekad je teško na prvi pogled razumjeti zašto ih ljudi toliko vole. Istina je da su preslatke, no mnogi ističu kako su razlike između njih i pasa ogromne. Ipak, oni koji imaju obje vrste ljubimaca kažu kako to baš i nije tako. U prvi mah nam se čini da nas samo psi mogu bezuvjetno voljeti, no to mogu i one.

Iz prve ruke možemo posvjedočiti da će nam mačke u život donijeti dašak potpunog kaosa. Nijedan pas u ovom svemiru neće nas probuditi u pet ujutro jer se na krevetu igra sa svojim mišem, pa ne vidi da skače po nama usnulima. Malo koji pas će gurati biljke s vrha ormara, a ne preferiraju ni hodati po stolu dok mi jedemo. No, unatoč tome, obožavamo mačke. Zašto?

Stručnjaci smatraju kako je to stara stvar naše vrste. Vjeruje se da su se mačke pripitomile još u vrijeme Mezopotamije, a negdje u to vrijeme vjerojatno je i počelo naše oduševljenje ovim čupavicama. Tijekom povijesti su ih neke civilizacije poštovale kao svete, no bilo je i vremena kada nisu bile toliko popularne, dapače. Ipak, opsesija mačkama preživjela je to razdoblje.

Pretpostavlja se kako je stvar u tome da mačkama uzvraćamo ljubav koje nam one daju (i zbog toga toleriramo sav kaos koji dolazi u paketu s njima), ali da nam se sviđa to što su one neovisnije od pasa, pa možemo nešto naučiti od njih. Osim toga, one ublažavaju našu osamljenost, uz njih se osjećamo bolje, a dokazano je da to što nam dozvoljavaju da ih pomazimo smanjuje stres.

.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 08:13