FILOZOFSKI FAKULTET

Zbog pandemije nema studenata, pa je Djivo u potrazi za ljudskim društvom nastradao...

Liječi se kod profesorice Milice Lukić, a na fakultet se vraća čim sve bude normalno. Dočekat će ga i nova vanjska kućica
 Foto: FFOS

Djivo živi carski život: spava u knjižnici, polaže ispite koji mu se sviđaju, svi su sretni kad se pojavi, a svakoga dana omasti brkove finom hranom. Dobro se taj tip snašao u životu, mora se priznati. Taj mačak koji živi u knjižnici osječkog Filozofskog fakulteta doselio im se prije godinu dana i svi su ga prihvatili. Nije baš da im je ostavio izbor, zapravo, jer znate kako je to kad mačka nešto odluči.

image
Foto: FFOS

Dali su mu ime po Ivanu (Gjivi) Gunduliću, kojeg su ionako zvali Mačica. Malo su promijenili oblik njegova imena, no dobio ga je jer se doselio u knjižnicu, pa su svi zaključili da treba imati literarno ime. Od tada je postao zaštitni znak fakulteta i studenti ga obožavaju.

No, corona je bila kobna i za Djivu. Odjednom je opustjela knjižnica, na fakultetu je malo ljudi. Očajnički je tražio društvo, pa je nastradao pod kotačima automobila. Eno ga sad kod profesorice Milice Lukić, liječi se, spava na njenom kauču i premda mu je tamo lijepo, sigurno sanja o svojoj knjižnici. O svim tim ljudima koji su ludi za njim, o mirisu knjiga, kao i o činjenici da je cijeli taj prostor samo njegov.

image
Foto: FFOS

- Ne voli baš druge životinje. Malo je ljubomoran. Ima prijatelje mačke u susjedstvu, s kojima voli provoditi vrijeme, ali ne daje da mu netko dođe doma, odnosno, u knjižnicu. Zbog toga smo kupili vratašca koja očitaju samo njegov čip i puste ga unutra, tako da je on naš jedini knjižnični kralj - kaže kroz smijeh Milica.

Nije sigurna koliko će mačak ostati kod nje. Već se oporavio, ali ju je strah da bi ponovno, u potrazi za ljudima, mogao opet izaći na ulicu i nastradati. Zato, dok se sve ne vrati na staro, mačak ostaje kod nje.

image
Djivo kod prodekanice, Foto: FFOS

Nada se Djivo da će pandemija uskoro biti iza nas. On će se tada vratiti među svoje studente, opet će spavati među policama, ležati na knjigama i u krilima studenata, kao i šetati fakultetom... Uvijek je dobro raspoložen, kaže Milica, a posebno je oduševljenje izazvao lani kada se pojavio na ispitu iz psihologije. Cijelog ga je prespavao.

- Trenutno mu uređujemo vanjsku kućicu, da može prespavati vani, ako to želi. Izgledat će kao mala baranjska kuća. Već je trebala biti gotova, no kako je Djivo na opravku, usporili smo i izradu - pojašnjava Milica.

image
Djivo kod prodekanice, Foto: FFOS
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 20:05