SIMPATIČNO BIĆE

Ako doma pronađete stjenice borovih češera, ne paničarite! Za ljude su posve bezopasne...

U ovo doba godine traže prikladna, toplija mjesta za zimovanje, pa se zato uvlaće u kuće i stanove
Stjenica
 JU Priroda

Nešto hladniji dani i noći na početku rujna potakli su invazivnu vrstu stjenice Leptoglossus occidentalis Heidemann, 1910 da potraži prikladna toplija mjesta za zimovanje. Prvi ovogodišnji primjerak opazili smo 12. rujna na prozorskoj dasci u stanu na Donjoj Vežici u gradu Rijeci, piše JU Priroda.

Ova krupna vrsta stjenice hrani se uglavnom na borovim češerima pa bi joj dobro pristajao naziv „stjenica borovih češera“. Potječe iz Sjeverne Amerike gdje je autohtona u području zapadno od planina Stjenjaka. Godine 1999. dospjela je u Italiju i narednih godina brzo se proširila diljem Europe. U Hrvatskoj je privi puta zabilježena 2004. godine.

Kako vrijeme nakon ljeta postaje hladnije ova vrsta traži zaklon i nerijetko je, kao i još neke vrste stjenica, možemo vidjeti u ljudskim nastambama. Čak su opisani slučajevi da se u kućama na zimovanju okupi veći broj stjenica borovih češera čime uzrokuju nevjericu i zabrinutost ukućana. Treba reći da je za čovjeka vrsta bezopasna premda ima dugačko rilo kojim ubada mlade češere četinjača kako bi se hranila biljnim sokovima oštećujući sjemenke u češerima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 10:02