ŠOKANTNO

Ako sud ne donese oduliku do 21. rujna, Ivor I. nikad neće biti kažnjen za silovanje svojih pasa

Optuženi na raspravu nije došao, a njegov odvjetnik Boris Vinčić još jednom je iskoristio zakonski dopušten manevar
Ilustracija
 Fabio Alcini/Panthermedia/Profimedia

Zločin koji je zgrozio Hrvatsku, osobito ljubitelje pasa, doista bi mogao proći bez kazne. Muškarac koji je optužen za silovanje pasa, Ivor I., opet se nije pojavio na sudu, piše portal NiZagorjeMalo.

Iako je bilo odlučeno da će mu se suditi u odsutnosti, raspravna sutkinja Općinskog kaznenog suda u Zagrebu Jasna Zoretić Rendulić u četvrtak je ponosno morala odgoditi raspravu. Optuženi Ivor I. na raspravu nije došao, a njegov odvjetnik Boris Vinčić još jednom je iskoristio zakonski dopušten manevar, zatražio je izuzeće raspravne sutkinje, ali i svih sudaca Općinskog kaznenog suda.

Sutkinja Rendulić nije imala izbora. Morala je raspravu odgoditi do donošenja odluke o zahtjevu odvjetnika optuženog. Takav je zakon.

– Nisam još dobio odluku, pa ne može to u sat vremena – pomalo nervozno rekao nam je jutros odvjetnik Boris Vinčić.

Nije baš bio raspoložen za ‘dublji’ razgovor.

– Nemojte me više… Nemojte me više… – ponavljao je na svaki pokušaj našeg upita.

Ako već nije želio o branjeniku, za kojeg je jučer novinarima rekao da je ‘od 20. studenog 2020. na bolovanju i nema naznake dokle će na njemu morati ostati. Dva od tri zadnja puta kad smo se čuli telefonom govorio je neartikulirano i nepovezano. Počeo sam ga braniti 2017., a danas je on potpuno devastiran čovjek’, pitali smo ga što ne valja s raspravnom sutkinjom Zoretić Rendulić, zašto je tražio njeno izuzeće.

– Zbog niza propusta koje je radila. Nije me pozivala na valjani način na rasprave. Ona je u ovom slučaju i raspravna sutkinja i vršiteljica dužnosti predsjednice suda, tu je niz propusta. Dodijelila je mom klijentu i odvjetnika po službenoj dužnosti pored mene, valjanog odvjetnika. Grubo su prekršena prava mog klijenta. Nemojte me više – rekao je za Ni Zagorje malo odvjetnik Vinčić i završio razgovor.

Bjegunac s tjeralice Ivor I. (45) živi u Belgiji i radi u Europskom parlamentu. Optužen je za seksualno zlostavljanje svoja dva psa pasmine rodezijski gonič lavova, mužjaka i ženku. Zlostavljanja je snimao i snimke dijelio na internetu s ljudima koji isto kao i on imaju zoofilske sklonosti. Prema optužnici, radio je to od 2009. do rujna 2015. na različitim lokacijama, seksualno je općio sa svojim psima nanoseći im bol i patnju. Kako se psi ne bi opirali maltretiranju, znao im je uskraćivati hranu i vodu… (Pse je zbrinuo Dumovec, Sklonište za nezbrinute životinje grada Zagreba).

Policija ga je uhitila u rujnu 2015., a istražitelji su ga otkrili slučajno, tijekom akcije usmjerene protiv pedofila. U njegovu stanu pronašli su 111 DVD-a i CD-a sa spornim fotografijama i snimkama. Optužnica je podignuta 2016., no Ivor uspješno izbjegava suđenje na koje ne dolazi od 2017. Tražio je i da suđenje bude zatvoreno za javnost, no to mu nisu odobrili. Nakon toga se ispričavao medicinskom dokumentacijom tvrdeći da se liječi od depresije i PTSP-a i da mu je jako stresno dolaziti na suđenje jer će ga tamo čekati novinari. No, vještak je zaključio da je raspravno sposoban.

Unatoč svemu, Ivor I. već šestu godinu uspješno izbjegava suđenje. Ako do 21. rujna Općinski kazneni sud ne uspije donijeti nepravomoćnu presudu, predmet odlazi u zastaru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 17:51