BURNE REAKCIJE

Aktivisti napali članove poznatog benda zbog novog spota: "To je najgori oblik iskorištavanja!"

Iz benda, za sada, nisu odgovorili na kritike, niti na na otvoreno pismo koje su poslali članove PETA-e
 YouTube, The Offspring - We Never Have Sex Anymore

Udruge za zaštitu životinja napale su američki punk bend Offspring zbog toga što su koristili čimpanze u svom zadnjem sportu. U njemu majmune vidimo u situacijama koje oponašaju ljudske: čišćenju kuće, večeri, odlasku na striptiz... Ništa od toga nije se svidjelo lokalnoj organizaciji Spasimo čimpanze, koja inače zbrinjava majmune nakon što više nisu potrebni za laboratorijska istraživanja i zabavnu industriju, piše Guardian.

Zbog toga ima težinu činjenica da su video nazvali "najgorim oblikom iskorištavanja životinja". Prije toga se PETA požalila na "preveliko iskorištavanje čimpanzi". Članovima benda poslali su otvoreno pismo u kojem stoji kako njihov spot "daje legitimitet okrutnoj industriji, potiče trgovinu egzotičnim vrstama životinja i poništava desetljeća rada na zaštiti prava životinja". Naime, upravo zbog rada aktivista, ali i modernih tehnologija, čimpanze se u današnje vrijeme gotovo i ne koriste za potrebe snimanja.

Iz benda nisu odgovorili na kritike.

Video mnogima na društvenim mrežama nije sjeo i smatraju ga neprimjerenim 2021. godini, kada jača svjetski pokret protiv iskorištavanja životinja.

- Korištenje čimpanza za zabavu nije samo loše za majmune, nego je nemoralno. Također je potpuno nepotrebno s obzirom na nove tehnologije. Mislim da se članovi benda moraju ispričati - rekla je Ana Paula Tavares, voditeljica udruge Spasimo čimpanze.

Pojasnila je zbog čega je korištenje životinja loše: za početak, satima ih se tjera da rade, a kako bi bili poslušni ne motivira ih se na lijep način, nego onako kako su naučeni na poslušnost, a to su obično metode koje znače bol i strah. Osim toga, životinja se izlaže novoj okolini, koja joj potencijalno može biti zastrašujuća, a kad se na to nadoda ponavljanje radnji na koje su prisiljene, jasno je riječ o traumatičnom iskustvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 22:20