Dok ne bude kasno

Australija ulaže 224 milijuna dolara u spas 110 ugroženih životinjskih vrsta

Taj je kontinent ostao bez više vrsta sisavaca nego bilo koji drugi i ima najveću stopu izumiranja vrsta među bogatim zemljama

Parmski wallaby

 Jurgen & Christine Sohns/flpa/Imagebroker/Profimedia

U tijeku je sedmo masovno izumiranje životinja na našem planetu, Ono što razlikuje ovo od prethodnih šest je činjenica da su za njega odgovorni ljudi, da je vjerojatno najbrže ikada i da će, ako se nešto ne promijeni, polovina živih vrsta u idućih stotinu godina izumrijeti. To su podaci koji su lako i javno dostupni, no mnogobrojne države ne čine ništa kako bi spasile životinje koje s nama dijele ovaj planet.

Iznimka je Australija, kontinent koji je ostao bez više vrsta sisavaca nego ijedan drugi i ima najveću stop izumiranja vrsta među bogatim zemljama. Tamošnja vlada situaciju je shvatila veoma ozbiljno i zato je po prvi puta izložila plan kojim namjerava pomoći 110 životinjskih vrsta, kako bi ih spasili od izumiranja, i zaštititi 20 lokaliteta. Sve je to njihov plan za idućih deset godina, dok u narednih pet imaju plan o zaštititi dodatnih 50 hektara zemlje i mora.

Ministrica zaštite okoliša i mora Tanya Plibersek rekla je za Guardian kako je vlada čija je članica čvrsto odlučila zaustaviti krizu koja se događa u divljem svijetu njihove zemlje. Sve to odlučili su nakon poraznog izvještaja o situaciji u divljini, kojeg su dobili ove godine i nakon kojeg su shvatili kako trebaju odmah nešto napraviti, inače će biti kasno.

- Naš dosadašnji pristup očito ne pomaže. Ako nastavimo raditi kao do sada, dobit ćemo jednake rezultate - istaknula je i dodala kako je zbog toga vlada predvidjela 224.5 milijuna dolara za program spasa životinja. Pojasnila je kako je riječ o planu koji je daleko ambiciozniji i fokusiraniji od dosadašnjih, te vjeruje kako će on zbog toga definitivno polučiti uspjeh.

Najavu su mnogi pozdravili, no kritičari smatraju da se na ovaj način odabire koje će vrste preživjeti, a koje ne. Naime, čak dvije tisuće različitih vrsta životinja u toj su zemlji ugrožene. Ako se odabere njih 110, što je s ostalima? Vlada ima odgovor: to što će zaštititi neke, ne znači da će zanemariti druge. Očekuju da će zaštita stvoriti svojevrsni halo effect, koji će biti dobar za cijeli ekosustav i životinje u njemu.

U utorak su javnosti objavili 15 novih vrsta koje će zaštititi, a koje su na rubu izumiranja. Među njima je parmski wallaby, mali sisavac sličan klokanu.

- Ideja da zaustavimo izumiranje je iznimno važna, no ključno je pitanje hoće li odluke, reforme i predviđeni novac kojeg je vlada odlučila potrošiti zaista dovesti do cilja - istaknuo je James Trezise, direktor Invasive Species Council., koji smatra da je potrebno uložiti daleko više sredstava da bi se uspjelo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:16