JADNO STVORENJE

Bezbrižno vozio po autocesti u Kolumbiji i zabio se u - nilskog konja! Prizori su srcedrapajući...

Stanovnici obližnjeg Puerta Triunfa su navikli da im ove velike životinje hodaju ulicama grada

Stradali nilski konj

 Handout/Afp/Profimedia

Životinje su često žrtve ljudi, čak i na načine koje nitko nije očekivao. Zadnjih se godina sve više govori o ‘kokainskim nilskim konjima‘ Pabla Escobara, koji su se namnožili i rade probleme. No, ovoga puta je jedan od njih stradao i to u sudaru s automobilom na kolumbijskom autoputu.

Nesretno stvorenje koje je preminulo od jačine udara, stalo je na sredinu ceste nedaleko od Escobarova nekadašnjeg doma. Muškarac koji je vozio SUV nije ozlijeđen, no automobil je posve uništen zbog sudara s velikom, tonu teškom životinjom. Ona je snimljena kako leži na cesti, nepomična.

Stručnjaci upozoravaju da nilski konji koji prolaze autocestu predstavljaju veliku opasnost ljudima.

- Nepredvidljivi su i u bilo kojem trenutku mogu napasti - rekao je David Echeverri López, biologist u organizaciji Cornare.

Ovo nije prvi incident ove vrste. Prošle je godine automobil udario jednog nilskog konja, no ta je životinja preživjela.

Nilski konji su, jasno, narko-bosu dopremljeni ilegalno. Escobar je htio da mu u dvorištu hodaju tri ženke i jedan mužjak, što je i ostvario, ali se situacija otrgla kontroli, pa je nakon njega ostalo oko 150 životinja koje ne žive u toj klimi i ne bi trebale biti tamo. Stanovnici obližnjeg Puerta Triunfa su navikli da im ove velike životinje hodaju ulicama grada, piše Daily Mail.

Jasno je da toliki broj životinja ne boravi na imanju koje je pripadalo Escobaru, nego su se proširili okolicom i naselili obližnje rijeke, u kojima nemaju prirodnih neprijatelja. No, vlada ih je proglasila invazivnom vrstom, jer uništavaju ekosustav, a najviše štete trpe lamantini i kapibare. Ne izravno, jer ih ne napadaju, nego njihov izmet šteti ekosustavu rijeka, a to utječe na ove životinje.

U pokušaju da im smanji broj, Kolumbija je zamolila Indiju i Meksiko da prihvate barem 70 nilskih konja, javili su se i Ekvador i Filipini, koji su zainteresirani za prihvat. Ta nova ideja dolazi nakon propalog pokušaja da se provede sterilizacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:48