VETERINARSKA INSPEKCIJA

‘Bili smo na terenu prije dvije godine, naredili cijepljenje pasa i nakon toga je sve bilo u redu‘

Tvrde i kako je trenutno u tijeku istraga s obzirom na novosti koje su se u tom osječkom dvorištu dogodile

Kuća u kojoj su psi živjeli sa svojim vlasnikom

 Azil Pobjede

Slučaj iz Osijeka, kada je u kući jednog muškarca pronađeno sedam mrtvih pasa, uzburkao je javnost. Službe su o ovom slučaju bile obaviještene već ranije - veterinarska inspekcija je prije dvije godine izašla na teren, po dojavi da čovjek ima pse koji vjerojatno nisu prijavljeni. Tada su svi bili živi.

Upravo u njih prst krivnje upiru mnogi ljubitelji životinja, koji smatraju da se ova tragedija mogla izbjeći da su oni naredili oduzimanje pasa vlasniku i zabranili mu držanje. No, iz veterinarske inspekcije kažu kako su oni obavili sve što je bilo u njihovoj moći.

- Obavili smo nadzor 2020. godine po predmetnoj prijavi i naredili cijepljenja pasa protiv bjesnoće, pošto nisu bili cijepljeni. Kontrolom je inspekcija utvrdila da je vlasnik omogućio cijepljenje i označavanje tri psa - kažu.

Tvrde kako je u vrijeme kada su njihovi inspektori bili na terenu čovjek imao samo tri psa, pa su naredili da se oni cijepe. Kad je to napravio, nije bilo razloga da se ponovno vraćaju u njegovo dvorište.

- Uvjeti držanja pasa su u nadležnosti postupanja jedinice lokalne samouprave. U skladu sa Zakonom o zaštiti životinja provedbu nadzora nad uvjetima i načinom držanja kućnih ljubimaca provode komunalni redari jedinice lokalne samouprave. Napominjemo kako je inspekcijski nadzor nastavno na nove spoznaje u tijeku - dodali su.

Podsjetimo, muškarac je danima gledao pse s krvavim proljevom i odbio je pomoć koju su mu ponudili zaposlenici osječkog azila. Kad ga je odvela policija, u njegovom su domu pronašli sedam pasa koje je ubila parvoviroza. Bili su tamo i zečevi, guske, golubovi i nesocijalizirani psi, koji se plaše ljudi.

Iz azila su objavili kako su uspjeli uloviti sve pse i smjestiti ih u azil. Jedna kujica je nakon noći provedene u azilu pronađena mrtva. Vjeruje se kako joj je zatajilo srce, jer je šok za nju bio prevelik. Ostali psi su dobro, ali u velikom strahu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 23:50