NISU OPASNI

Blizu najveće splitske plaže mrijeste se morski psi: Plivaju dublje, pa ih se ne vidi

Zadnji smrtonosni napad bio je na njemačkog turista 70-ih godina prošlog stoljeća u Lokvi Rogoznici
 Srdjan Vrancic/Cropix

Prva pomisao na morske pse su film "Ralje" i krvoločni napadi na kupače. No, na Jadranu su napadi potpuna rijetkost. Morski psi koji plivaju u našem moru većinom su bezopasni, tako da su prizori koji nam padaju na pamet zapravo samo fikcija. S druge strane, opasnost koju mi predstavljamo za njih uopće nije fikcija: utvrđeno je kako je od 60 vrsta pasa i raža, koliko ih pliva u našem moru, pola ugroženo.

- Kod nas, mislim da je najveći problem ribarstvo - kazao je biolog Lovrenc Lipej reporterki Dnevnika Nove TV, Lini Dollar.

Znaju se zaplesti i u mreže. No, morski psi vole Jadran, pa stižu i nove vrste. Plivaju čak i blizu najveće splitske plaže.

- Na Žnjanu se nalazi mnoštvo morskih pasa koji dolaze na mriještenje. Ima ih, recimo, u osmom mjesecu po 200 ili 300 svaki dan, to su vam psi od metar do metar i 80 - objašnjava profesor Alen Soldo iz Splita te dodaje da ih rijetko vidimo jer plivaju dublje, ispod ljudi, piše Dnevnik.hr.

Vrste su nam neopasne i ljude ne napadaju. Što se tiče domaćih vrsta, najpoznatiji je modrulj.. Soldo je u južnoj Africi istraživao i snimao najopasniju, veliku bijelu psinu. Kaže kako je ona kod nas jako rijetka, ali je ipak ima.

- Njezino glavno područje je centralni istočni Mediteran, određeni primjerci zalaze do Jadrana. Koliko i kako zalaze, ne možemo znati - ustvrdio je u razgovoru s reporterkom Dnevnika Nove TV Sofijom Preljvukić.

Zadnji smrtonosni napad bio je na njemačkog turista 70-ih godina prošlog stoljeća u Lokvi Rogoznici. Profesor Soldo pretpostavlja, zbog prirode rana, da je riječ o velikoj bijeloj psini. Ipak, opovrgava teoriju da morski psi dolaze za kruzerima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:20