KORISNA MAPA

Centar za istraživanje mora objavio kartu lokacija na kojima su ovog ljeta viđene meduze

Mole građane da im dojavljuju ako negdje vide ovu životinju, kako bi mapa bila preciznija

Kompas meduza

 Dusko Marusic/Cropix/Cropix

S obzirom na veliki broj meduza u Jadranu, Centar za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković iz Rovinja objavio je kartu rasprostranjenosti tih životinja u Istri. Nastala je na temelju dojava građana tijekom prvih sedam dana srpnja.

- Zaprimili smo 21 zapažanje u tom tjednu. Najviše dojava, njih 16 zaprimili smo o kompas meduzi (Chrysaora hysoscella), četiri opažanja morskog oraha (Mnemiopsis leidyi) i samo jedno opažanje pripisano je uhatom klobuku (Aurelia sp.). Dva promatrača poslali su nam informacije s iste lokacije (kompas meduza) i samo dva promatrača izvještavaju o više od dvije vrste na istoj lokaciji - objavili su na Facebooku.

Dodali su i kako svi kupači moraju biti svjesni da više vrsta meduza može biti na više mjesta, koja njima nisu prijavljena pa ih zato na karti nemaju. Zbog toga su zamolili sve one koji su ove životinje vidjeli da im jave, kako bi karta bila preciznija. Informacija o meduzi i njenoj lokaciji, zajedno s datumom kad je viđena i slikom, može se poslati na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili putem društvenih mreža @CIMrovinj.

image
IRB Centar za istraživanje mora, Rovinj - Rovigno

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:31