KLIMATSKE PROMJENE?

Čudesan susret: Ova velika životinja se pojavila u Atlantskom oceanu nakon 200 godina

Znanstvenici vjeruju kako je razlog ovome nestanak leda unatrag nekoliko ljeta u Sjeverozapadnom prolazu

Ilustracija

 -/Panthermedia/Profimedia

Nedavno su znanstvenici primijetili neobičan prizor, sivi kit, koji u Atlantskom oceanu nije viđen već 200 godina, uočen je kod Massachusettsa, oko 48 kilometara od obale Nove Engleske. Znanstvenici iz Novoengleskog akvarija letjeli su iznad ovoga područja i ugledali kita kako izranja u potrazi za hranom.

Začuđeni ovom pojavom, letjeli su iznad životinje oko 45 minuta i snimali fotografije kako bi potvrdili svoje pretpostavke. Kit koji je plivao engleskim vodama nije imao leđnu peraju te je imao određena obilježja na koži koja odgovaraju vrsti sivog kita, piše portal Green.

Iako se sivi kitovi redovito viđaju u sjevernom Tihom oceanu, iz Atlantskog oceana su nestali još u 18. stoljeću. Unatrag 15 godina viđeni su 15-ak puta u votama Atlantskog oceana, a posljednji put sivi kit je zabilježen u prosincu blizu Floride te vjeruju kako je riječ o istom kitu.

Znanstvenici Novoengleskog akvarija vjeruju da su upravo klimatske promjene uzrok pojave sivog kita u Atlantiku. Objašnjavaju kako je nestanak leda unatrag nekoliko ljeta u Sjeverozapadnom prolazu, koji povezuje Atlantski i Tihi ocean blizu Kanade, otvorio kitovima put prema Atlantskom oceanu.

“Pojava sivog kita u Atlantiku nam je podsjetnik na to koliko brzo morske vrste reagiraju na klimatske promjene, kada im se pruži prilika”, zaključili su znanstvenici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. ožujak 2024 05:02