MINISTAR PORUČIO

‘Danas činimo korak naprijed u našoj zemlji, gdje nijedna životinja neće patiti zbog svojeg izgleda‘

Uzgoj određenih pasmina bio je zabranjen 2014., no mnogi su našli način kako da zaobiđu zabrane

Francuski buldozi

 Ivana Nobilo/Cropix

Posjedovanje životinja koje imaju zdravstvenih problema zbog svojeg izgleda uskoro bi moglo postati zabranjeno u Nizozemskoj. Kako piše portal Euronews, iz Ministarstva kulture, prirode i kvalitete hrane su u izjavi objavili kako su odlučili stati na kraj praksi da životinje izlažemo patnji zbog naših estetskih kriterija.

- Zato danas činimo korak naprijed u Nizozemskoj, gdje nijedna životinja neće patiti zbog svojeg izgleda - poručuje ministar Piet Adema.

Cilj je zabraniti vlasništvo nad takvim životinjama, jednako kao i njihove fotografije u reklamama na društvenim mrežama. Naime, 2014. godine je zabranjen uzgoj ovih pasmina pasa i mačaka, pa sada vlada traži način kako da doskoči onima koji su uvozili i trgovali ovim pasminama, zbog čega ih u toj zemlji, unatoč zabrani, i dalje ima.

Zbog čega se donosi ova odluka? Životinje poput, recimo, pasmina koje imaju ‘ravnu‘ njuškicu, su iznimno popularne na društvenim mrežama, promoviraju ih influenseri i zvijezde. No, iako su zaista slatki, posljedica njihova izgleda su česti problemi sa zdravljem. Tako pasmine kratke njuške, poput King Charles Spaniela i francuskih buldoga često pate od problema s disanjem. Poznate su zato kao brahicefalične pasmine, a istraživanje iz 2020. godine, kojeg je provelo Kraljevsko veterinarsko udruženje iz Velike Britanije, pokazalo je da su te pasmine općenito manje zdravije od ostalih.

Zabrana uzgoja lijepih životinja koje pate, nazovimo ih tako, dodatno je definirana 2019. godine i specificirano je da se odnosi na sve pse čija je njuška manja od polovice njihove lubanje. No, sad se ide korak dalje. Adema smatra da će dodatno osvježenje zakona biti nužno, jer bi se u njega uvrstile zabranjene karakteristike, one koje uzrokuju patnju životinjama.

- Psi koji imaju drugačiji oblik glave, nastao kao posljedica uzgoja, mogu patiti od trajnih glavobolja. Mačke s ‘preklopljenim‘ ušima imaju deformiranu hrskavici i to im uzrokuje bol - stoji u Ademinom objašnjenju.

Ako prijedlog njegova ministarstva bude prihvaćen, predviđeno je neko vrijeme potrebno za prilagodbu. Ono nije fiksno - ljudi koji imaju ove pasmine za ljubimce neće ih se morati odreći, nego će uz njih normalno živjeti sve do ljubimčeve smrti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:37