PROSLAVA

Danas je Međunarodni dan zaštite životinja! ‘Ljubav možemo pokazati promjenama životnih navika‘

Obilježavanje ovog dana počelo je 1931. u spomen na svetog Franju Asiškog, ljubitelja prirode i zaštitnika životinja
 Magui Rf/Alamy/Alamy/Profimedia

Međunarodni dan zaštite životinja obilježava se 4. listopada s pozivom na zaštitu svih životinja na Zemlji, a za situaciju u Hrvatskoj predsjednik udruge Prijatelji životinja Luka Oman kaže da sve ‘zapinje‘ na provedbi zakona i sankcioniranju prekršitelja.


Obilježavanje Međunarodnog dana zaštite životinja počelo je 1931. u spomen na svetog Franju Asiškog, utemeljitelja Franjevačkog reda i ljubitelja prirode i zaštitnika životinja. Od tada se u cijelome svijetu obilježava svakog 4. listopada s pozivom na zaštitu svih životinja na Zemlji.


"Iako postoje pomaci u uvažavanju prava i zaštite životinja, na ovaj dan ukazujemo na nužnost poštovanja i uvažavanja svih životinjskih vrsta koje su svakodnevno žrtve ljudske sebičnosti, nasilja i sadizma", izjavio je Hini predsjednik udruge Prijatelji životinja Luka Oman.


Ističe kako je diljem svijeta trend sve veća senzibilnost za prava životinja te njihova bolja zakonska zaštita. Nužne su izmjene Zakona o zaštiti životinja i Kaznenog zakona


U Hrvatskoj, tvrdi Oman, "unatoč edukaciji javnosti i relativno dobrom zakonskom okviru, koji treba poboljšanja, sve zapinje na provedbi zakona i sankcioniranju prekršitelja".


Prema njegovu mišljenju, "nužne su izmjene Zakona o zaštiti životinja kako bi se, primjerice, potpuno zabranilo držanje pasa na lancu, cirkusi sa svim vrstama životinja i držanje određenih vrsta divljih životinja u zatočeništvu privatnih osoba, ali i povećanje visine zatvorskih kazni za kaznena djela mučenja i ubijanja životinja izmjenama Kaznenog zakona".


Oman kaže kako i lokalne zajednice mogu pomoći životinjama provedbom svojih zakonskih obaveza - kontrolom mikročipiranja svih pasa, subvencioniranjem trajne sterilizacije, izgradnjom skloništa te promocijom udomljavanja umjesto kupnje kako bi se riješili uzroci problema i stalo na kraj neodgovornosti građana prema životinjama za koje bi trebali skrbiti.


No, napominje da i svatko od nas može biti zaštitnik životinja, i to ne samo pasa i mačaka, koji žive s nama, već i pomaganjem brojnim nevidljivim životinjama - onima na farmama i u klaonicama, laboratorijima i kavezima.


"Ljubav prema životinjama možemo pokazati malim promjenama životnih navika", kaže Oman te poručuje građanima da zamijene životinjske proizvode onima biljnog podrijetla

.
Također, da biraju proizvode koji nisu testirani na životinjama, da ne posjećuju zoološke vrtove i akvarije, te da ne nose krzno, kožu, vunu i svilu, već ih zamijene ekološkim materijalima.


"Ne kupujte životinje, nego udomite psa ili mačku iz skloništa", poručuje predsjednik udruge Prijatelji životinja.


Kaže da štiteći životinje ujedno sprječavamo daljnje uništavanje bioraznolikosti i prirodnih staništa životinja, onečišćenje vode, zraka i tla te korištenje velike količine prirodnih resursa.


"U sposobnosti osjećanja boli, patnje i radosti zaista nema razlike između krava i pasa, svinja i mačaka. Nemojte im činiti ono što ne biste htjeli da netko čini vama i gledajte svijet njihovim očima kako biste ih bolje razumjeli", izjavio je predsjednik udruge Prijatelji životinja Luka Oman u povodu Međunarodnog dana zaštite životinja.


Prijatelji životinja danas će od 10 do 13 sati u Gajevoj ulici u Zagrebu, na informativnom štandu ispred Knjižare Bookshop, građane educirati o tome kako mogu pomoći zaštititi životinje svojim svakodnevnim navikama.


U zagrebačkoj Gradskoj upravi održat će se konferencija za novinare u povodu obilježavanja Međunarodnog dana zaštite životinja i najave kontrole mikročipiranja pasa u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:05