NE MORA BITI TUŽNO

Danas je Svjetski dan napuštenih životinja. Evo kako ga najbolje proslaviti...

Procjenjuje se kako se u našoj zemlji svake godine napusti oko 15 tisuća pasa
 Alfredo Steccanella/Panthermedia/Profimedia

Danas je Svjetski dan napuštenih životinja, koji se obilježava kako bi se barem na jedan dan svrnula pozornost na životinje koje više nemaju obitelji. Točan broj napuštenih životinja u Hrvatskoj se ne zna, no procjena 2020. je da se svake godine napusti oko 15 tisuća pasa. Za mačke se ni ne zna, nema procjena, jer se ne vodi evidencija o tome koliko imamo slobodnoživućih, a koliko ih je napuštenih. Kako god bilo, riječ je o velikim brojkama.

Azili, udruge i pojedinci koji spašavaju napuštene životinje zatrpani su svakodnevnim pozivima i čini se kako brojka napuštenih raste, umjesto da je u padu. Unatoč svim kampanjama i edukacijama koje se organiziraju, kao i često besplatnim kastracijama, ljudi i dalje svoje ljubimce izbacuju na cestu, baš kao i njihov podmladak. Mikročipiranje je obavezno od 2014., no i dalje se pronalaze psi bez čipa na dnevnoj bazi. Kod mačaka ono nije obvezno, pa kad netko ostavi mačku, nema baš nikakve šanse da se pronađe kod koga je živjela.

Nije ni u svijetu bolje. Pretpostavka koju su iznijeli Prijatelji životinja, prema njima dostupnim podacima, je da oko 75 posto ukupne svjetske populacije pasa i mačaka nema dom. Te životinje se odjednom nađu na ulici, same, bez da znaju teren na kojem se nalaze niti im je poznato kako doći do hrane. Život im je iznimno težak, a često su i žrtve zlostavljanja, jer se ne mogu obraniti.

Kako najbolje proslaviti ovaj dan? Otići u obližnji azil ili udrugu i prošetati pse, nahraniti uličnu mačku, potruditi se da nekoj životinji pronađete dom, donijeti donaciju u hrani ili, što je najbolje - udomiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 07:38