GORKA PROSLAVA

Danas se slavi Svjetski dan čimpanzi: Ako nešto ne učinimo, za 30 godina će izumrijeti!

Pretpostavlja se kako ih je u prošlom stoljeću bilo oko milijun, danas se procjenjuje kako ih maksimalno ima 300 tisuća

Jane Goodall s čimpanzom, snimljeno u kolovozu 1988. godine

 

 -/Ardea/Profimedia/-/Ardea/Profimedia

Svjetski dan čimpanzi obilježava se 14. srpnja svake godine. Cilj proslave je povećati svjesnost o tome da ove bliski nam životinjski rođaci trebaju našu zaštitu. Taj je datum odabran jer je upravo 14. srpnja 1960. godine Jane Goodall prvi puta stupila nogom u nacionalni park u Tanzaniji kako bi proučavala čimpanze u divljini. Ona je ta koja je potaknula svijet da posveti pozornost ovoj vrsti životinja i od tada do danas nije prestala govoriti o njima, njihovoj važnosti, kao i nužnosti da ih zaštitimo.

Zahvaljujući njoj, danas znamo mnogo toga o ovim nevjerojatnim stvorenjima, kao i opasnostima koje im prijete kako u divljini, tako i u zatočeništvu. Prijete im razne bolesti, kao i gubitak staništa te lov zbog mesa.

Ovi majmuni su nestali iz četiri zemlje - Gambije, Burkine Faso, Toga i Benina, a može ih se pronaći u još 21 zemlji. Pretpostavlja se kako ih je u prošlom stoljeću bilo oko milijun, danas se procjenjuje kako ih maksimalno ima 300 tisuća. Stručnjaci upozoravaju da, ako se ništa ne učini kako bismo ih zaštitili, u roku od 30 godina ove vrste više neće biti na zemlji.

Zanimljivo je da je baš povodom Svjetskog dana čimpanzi u prodaju puštena Barbie koja je posvećena Jane Goodall. Lutkica je napravljena od reciklirane plastike sakupljene iz oceana, a uz nju u kutiji ide i - čimpanza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 15:44