NAKON PIJAVICE

Deseci ozlijeđenih ptica bespomoćno leže u gradskom parku. Institucije im ne žele pomoći!

Građani su se sami organizirali i pokupili nekoliko vrana, no potrebna im je pomoć da se zbrinu sve
Ozlijeđeni gačac
 Facebook

Pijavica je u Požegi nanijela velike štete, a posljedice su osjetile i životinje. U tamošnjem Zvečevačkom parku nalazi se, kažu nam s terena, veliki broj stradalih ptica. Neke su ozlijeđene i bespomoćno leže naokolo, a nitko im ne dolazi u pomoć.

-Vrane, najveće 'neprijateljice' ovog grada leže žive polomljene i izmrcvarene okolo, mnoge bauljaju polomljenih krila, neće više nikada letjeti. Neke samo gledaju kao ova sa slike. Pomoći nema jer takve službe ne postoje. Priroda je napravila selekciju prema divljim životinjama, na nama je da zbrinemo lešine i ozlijeđene ptice. No nema niti službe da pokupi lešine, a ono drugo... Možda u nekoj drugoj državi. Trideset stupnjeva prelazi, vikend je. Možda bi bilo najbolje pustiti gladne pse da odrade svoje, kao u srednjem vijeku. Tko ima suosjećanja prema životinjama neka ne ide u park... - napisao je jedan muškarac, zgrožen prizorom kojeg je vidio u parku.

Drugi je dodao kako se sinoć u parku okupilo desetak građana Požege s namjerom pomaganja unesrećenim vranama i gačcima koji su bespomoćno ležali.

- Nakon nezapamćenog nevremena i tuče koja je poharala grad, teško pogođeni Zvečevački park ostao je bez brojnih stabala. Većina stabala izgubila je grane i lišće, a mnoga gnijezda vrana koja su se nalazila u krošnjama su uništena. Brojne su vrane smrtno stradale, a građani su mogli svjedočiti desecima leševa duž cijelog parka. Ono što je građane posebno šokiralo jest što su mnoge vrane koje su ozlijeđene u nevremenu ostavljene nemilosti prirode i prepuštene bolnom i laganom umiranju - napisao je i dodao:

- Građani koji su se samoinicijativno okupili kako bi pomogli unesrećenim vranama tijekom dana su pokušali stupiti u kontakt s nekim od nadležnih institucija, ali su naišli na odbijenice i prebacivanje odgovornosti. Većina kontaktiranih uputila je građane na Komunalac koji taj dan nije radio te nije izašao na intervencije. Upitno je kako je moguće da nisu aktivirane raspoložive snage Komunalca kako bi se krenulo u raščišćavanje parka od polomljenog drveća te u pomaganje ozlijeđenim vranama. Očito je da ne postoje udruge ili grupacije koje bi se bavile ovim problemom, a sami građani nisu u mogućnosti pružiti vranama adekvatnu medicinsku pomoć s obzirom da nemaju potrebna znanja o anatomiji i imobilizaciji kostiju i krila. Građani su zatekli stotine ozlijeđenih vrana, većina je imala prijelome nogu ili krila, te je uspješno maknuto svega devet vrana, a također je i pronađen mačić koji se nalazio unutar urušenog stabla - istaknuo je.

- Građani su svjesni kako su ljudi pogođeni ovom nepogodom te kako je potrebno pomoći u namještanju krovova, saniranju štete i čišćenju, ali tijekom dana se moglo vidjeti kako je pomoć pružena gotovo svakome kome je trebala, što od vatrogasaca i nadležnih službi, što od susjeda i bliskih ljudi. Nažalost, oni najslabiji su zapostavljeni. Naše neprocjenjivo blago, biljni i životinjski svijet, ostavljeno je devastirano i prepušteno mučnom odumiranju. Građani Požege pokazuju iznimnu ljudskost i nesebičnost kada trebaju jedni drugima pomoći u nevolji i na tome im veliko hvala, ali žalosno je da puno toga pada u vodu kada su biljke i životinje u pitanju. Kao građani Požege, i ljudska bića prije svega, trebamo se zapitati kako možemo okretati glavu i odugovlačiti s pomaganjem. Kako možemo bez grižnje savjesti zanemariti njihove bolne vapaje, prolaziti pokraj njih kao da su nevažni, naslikavati se dok umiru - zaključio je.

Brojni aktivisti diljem države pozivaju sve koji iako mogu pomoći životinjama da se uključe kako bi se našlo rješenje. Za početak bi ih sve trebalo maknuti iz parka i provjeriti koje su im ozljede. Poznata pazinska aktivistica za pomoć životinjama, Mae Issakson, ponudila je da kod sebe smjesti ozlijeđene vrane, ako kojoj treba mjesto za oporavak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 12:34