MORATE POGLEDATI

Dirljivi animirani film o sudbini polarne medvjedice i njezinog mladunčeta

Autori kažu kako su polarni medvjedi glavni likovi jer su oni jedna od vrsta koje su najviše pogođene klimatskim promjenama
 YouTube

Dva polarna medvjeda otjerana su iz svog doma zbog globalnog zatopljenja u potresnoj i vizualno briljantnoj studentskoj animaciji kojoj mnogi predviđaju Oscara.

Kratki animirani film “Migranti” spaja društvenu odgovornost i tehničku spretnost u zadivljujuće djelo koje istražuje razarajuće posljedice klimatske katastrofe. Animacija, koja je impresivna suradnja između studenata francuske škole Pôle 3D Zoé Devise, Huga Cabyja, Antoinea Duprieza, Aubina Kubiaka i Lucasa Lermyttea, usredotočuje se na jednostavnu priču: majka polarna medvjedica i njezino mladunče bježe iz svog arktičkog staništa dok se sante leda raspadaju u vodu i njihov jednom smrznuti dom postaje nemoguć za život. Dok susreću neosjetljive smeđe medvjede u bujnoj, zelenoj klimi, dvojac se bori za preživljavanje, piše Green.hr.

Kroz pletene likove i setove digitalno izrađene kako bi dočarali stop-motion tehniku, dirljivi kratki film proširuje narative o klimatskoj krizi koji istražuju samo neposredne učinke uragana, požara ili, u ovom slučaju, cijele regije koje se tope. Umjesto toga, “Migranti” uključuju poteškoće s kojima se izbjeglice susreću kada su raseljene zbog takvih događaja, a preplašeni izrazi ljupkog, plišanog mladunčeta i zastrašujuće cviljenje stvaraju dozu empatije koja često nedostaje u današnjim razgovorima i raspravama.

U intervjuu o ovom procesu, redatelji su rekli: “Znali smo da želimo snimiti kratki film o društvu i aktualnim temama. Godine 2018. došlo je do polemike oko broda “Aquarius” koji je spašavao migrante u Sredozemnom moru, ali nijedna država nije htjela dopustiti da brod pristane u njegove luke. To nas je dirnulo i inspirirao nas je ovaj događaj kao tema našeg filma. Tako smo napravili priču o problemu migracija, ali s temom globalnog zatopljenja. Polarni medvjedi naši su glavni likovi jer su oni jedna od vrsta koje su najviše pogođene klimatskim promjenama.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 01:05