SVE IH JE VIŠE

Divne vijesti: Između Fažane i Peroja pronađena još jedna živa plemenita periska!

Svaki ovakav pronalazak je izuzetno važan i uvećava šanse za opstanak ove vrste koja se nalazi u ozbiljnoj opasnosti od izumiranja
Ilustracija
 Bozidar Vukicevic/Cropix

Na potezu između Fažane prema Peroju naš sugrađanin, Marin Trošić na tri metra dubine uočio je jednu živu plemenitu perisku, piše Glas Istre. Nadležnima smo dojavili pronalazak kako bi se jedinka po protokolu pregledala i zaštitila, a mi smo i sami pregledali teren. Ustanovili smo da jedinka vrlo dobro odgovara na podražaj, javljaju iz pulskog Aquariuma na svojoj službenoj facebook stranici.

Svaki pronalazak žive plemenite periske - najvećeg školjkaša i endema Mediterana izuzetno je važan i uvećava šanse za opstanak ove vrste koja se nalazi u ozbiljnoj opasnosti od izumiranja.

Nedavno su članovi udruge Eko more i Ronilačkog kluba Centar iz Medulina javili o pronalasku još jedne jedinke. Sustavno pretražuju podmorje Sjevernog Jadrana od prošle jeseni i do sada su pronašli sedam preživjelih jedinki ove najveće jadranski školjke. Svaka je dobila svoje ime Tara Sara, Mara, Pina, Klara, Ulika i Nela.

Zvonko Mikić iz Labina javio je još u lipnju o pronalasku još jedne žive jedinke koju je pronašao u podmorju ispred Rapca. Kaže da je o tome obavijestio Ministarstvo.

O mjerama zaštite pronađenih periski vode računa stručnjaci Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja - Zavod za zaštitu okoliša i prirode, NP Brijuni, JU Natura Histrica ...

Sukladno protokolu Svjetske unije za zaštitu prirode IUCN-a, postavljaju se kolektori za prihvat ličinki plemenite periske, pri čemu se u velikoj mjeri koriste reciklirani materijali (užad, mrežice, plutače) kako bi i na ovaj način, barem simbolično smanjili onečišćenje Jadrana. Pinna nobilis - plemenita periska mrijesti se od lipnja do kolovoza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 08:35