GOTOVO JE!

Dobre vijesti sa sjevera: Zatvara se jedini dupinarij u zemlji! Evo što će biti sa štićenicima

Riječ je o iznimno inteligentnim životinjama, za koje se godinama raspravlja o tome je li ih uopće etično držati u zatočeništvu

Ilustracija

 Matthew Gaussage/Alamy/Alamy/Profimedia

Dobre vijesti stižu nam iz Švedske! Jedini dupinarij u toj državi, Kolmården Wildlife Park, najavio je zatvaranje. Na to su se, kako prenose tamošnji mediji, odlučili kako bi se posvetili brizi za ugrožene vrste. Za sada zapravo nema više informacija o tome što se točno događa, no jedno je sigurno: dupinarij stavlja ključ u bravu.

Sada se pregovara o smještanju 12 dupina koji tamo žive i koji su godinama za brojne posjetitelje izvodili različite trikove. Naime, u oceane se životinje ne može vratiti, jer su svi rođeni u zatočeništvu i u prirodi ne bi imali šanse za preživljavanje. Premda obično u nastupima pred ljudima love ribe koje im dobacuju njihovi treneri, oni zapravo nisu u stanju sami uloviti ribu.

Aktivisti nastoje postići da životinje ostanu zajedno, pošti su navikle jedne na druge. No, to bi moglo biti teško postići, jer neće biti jednostavno naći dovoljno velik prostor za toliki broj životinja.

Dupini su iznimno inteligentne životinje koje sebe znaju prepoznati u zrcalu, a razumiju i kompleksne rečenice. Zbog toga se već godinama raspravlja o etičnosti njihova držanja u zatočeništvu. Uznemirava i podatak o velikom broju dupina koji počini samoubojstvo: bilo udaranjem glavom o zidove bazena, bilo odbijanjem hrane ili pak jednostavno prestanu disati. To upućuje na postojanje svijesti kod životinje koja u očaju poseže za nasiljem nad samim sobom, rekao je Richard O‘Barry, stručnjak za morske sisavce.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 22:19