OPREZ!

Dokazano je: Oni koji su okrutni prema životinjama, isti su takvi i prema ljudima

Jedno istraživanje je otkrilo da je 43 posto onih koji počine masakre u školama zlostavljalo mačke i pse

Ilustracija

 Swns/Swns/Profimedia

Osobe koje nanose bol životinjama, ne zaustavljaju se na životinjama. Postoji utemeljena poveznica između okrutnosti nad životinjama i nasilja prema ljudima – pod nazivom „The Link“ (Veza).

Zbog te je veze kritično važno za one koji zakone provode i za društvo općenito, ozbiljno shvaćati okrutnost prema životinjama. Za dobrobit samih životinja i ljudi koji su također ugroženi, piše Animal Legal Defense Fund.

Opsežno istraživanje potkrepljuje otkriće da postoji direktna veza između činova okrutnosti prema životinjama i nasilja nad ljudima. To uključuje zlostavljanje djece, obiteljsko nasilje, zlostavljanje starijih osoba i druga nasilna ponašanja.

Važna studija iz 1997. Društva za prevenciju okrutnosti nad životinjama iz Massachusettsa i Sveučilišta Northeastern University, otkrila je da je vjerojatnost da zlostavljači životinja povrijede i druge ljude pet puta veća.

Drugo istraživanje, objavljeno 2013. otkrilo je da je 43 posto onih koji počine masakre u školama zlostavljalo i životinje – generalno mačke i pse.

Phil Arkow, koordinator američkog saveza National Link Coalition – skupine koja se fokusira na preklapanje nasilja nad životinjama i ljudima – često je pisao o zlostavljanju životinja kao ukazatelju na obiteljsko nasilje ili takozvani „prediktorski zločin“.

Zaista, studija iz 1983. kaže kako je zlostavljanje životinja otkriveno u 88 posto domova u kojima se vodila istraga o fizičkom zlostavljanju djeteta.

Ako je dijete okrutno prema životinjama, istraživanje pokazuje da to može biti znak ozbiljnog zlostavljanja i zanemarivanja djeteta. Djeca koja svjedoče zlostavljanju životinja imaju veći rizik da i sama postanu zlostavljači.

Istraživanje iz 2017. pokazalo je da je 89% žena koje su imale kućne ljubimce tijekom nasilne veze prijavilo da su im životinje bile ugrožene, ozljeđivane ili ubijene od strane nasilnog partnera.

To je otkriće u skladu s drugim istraživanjima koja pokazuju da je obiteljsko nasilje prema ljubimcima povezano s obiteljskim nasiljem prema ljudima te da je ono alat za zlostavljanje – nasilni članovi kućanstva prijetit će ozljeđivanjem ili će ozlijediti ljubimca kao metodu kontrole i oblik emocionalnog nasilja. Štoviše, više od pola žena u skloništima za žrtve obiteljskog nasilja odgađalo je svoj bijeg iz straha za svoje životinje.

I zato što životinje same trebaju zaštitu i zbog poveznice između nasilja nad životinjama i okrutnosti prema ljudima, nasilje nad životinjama mora se pred zakonom shvatiti ozbiljno.

U Americi zakon na neke načine odražava tu ozbiljnost. Npr. svih 50 država danas ima zakon o okrutnosti nad životinjama. Gotovo dvije trećine država dozvoljava da ljubimci budu uključeni u naloge za zaštitu u slučaju obiteljskog nasilja. To su samo neki pomaci uočeni na državnoj razini u SAD-u.

Ima napretka i na saveznoj razini. Od 2016. FBI je počeo pratiti zločine nad životinjama na isti način na koji prati druga ozbiljna kršenja zakona. To će praćenje pomoći u dobivanju bolje slike o onome tko čini zločine nad životinjama i gdje se ti zločini događaju – a pomoći će i ustvrditi gdje su u opasnosti i ljudi.

Međutim, još nismo došli do toga da se okrutnost nad životinjama stalno prijavljuje, istražuje, sudski progoni ili kažnjava na načine koji odgovaraju ozbiljnosti zločina.

Zbog toga je korisno proučiti zakon o zaštiti životinja u svojoj državi, kako bismo znali koliko ih zaista štiti i gdje ga treba poboljšati.

Možete zakonodavcima dati do znanja da vam je stalo do te teme i da želite da se osnaže zakoni o zaštiti životinja te da se ti zakoni više provode. To je i u korist životinjskih žrtava i u korist sigurnosti šire zajednice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:45