DOBRO SE SAKRIO

Doktor mimikrije: Na Madagaskaru pronašli vrstu kameleona zadnji put viđenu prije sto godina!

Ovi gmazovi žive samo tijekom kišne sezone - izliježu se, rastu, bore sa suparnicima, pare se, a zatim umiru tijekom nekoliko mjeseci
Voeltzkowov kameleon
 Youtube

Znanstvenici su na Madagaskaru pronašli vrstu kameleona koja je zadnji put primijećena prije stotinu godina, piše Guardian.

Istraživači s Madagaskara i iz Njemačke rekli su da su tijekom ekspedicije na sjeverozapadu ove afričke otočne države, otkrili nekoliko živih primjeraka Voeltzkowovog kameleona.

U izvješću objavljenom u časopisu Salamandra, tim na čelu sa znanstvenicima iz Bavarske državne zbirke zoologije (ZSM) rekao je da je genetskom analizom utvrđeno da je vrsta usko povezana s Labordovim kameleonom.

Znanstvenici vjeruju da oba gmaza žive samo tijekom kišne sezone - izliježu se iz jaja, brzo rastu, bore se sa suparnicima, pare se, a zatim umiru tijekom nekoliko kratkih mjeseci.

'Te su životinje zapravo muhe među kralježnjacima', rekao je Frank Glaw, kustos zbirke gmazova i vodozemaca iz ZSM-a.

Istraživači su rekli da je ženka te vrste, koja nikada prije nije bila dokumentirana, pokazivala posebno živopisne boje i šare tijekom susreta s mužjacima, u fazi skotnosti i kad je bila pod stresom.

Znanstvenici kažu da su staništa Voeltzkowovih kameleona ugrožena krčenjem šuma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 04:13