STROGA RUKA PRAVDE

Doznali smo koliko su kazni ispisali komunalci zadnja dva mjeseca vlasnicima pasa koji nisu vezani

U gradu je oko 70 tisuća pasa, a šetnja bez uzice je dozvoljena na 72 lokacije

Ilustracija

 Ranko Suvar/Cropix

Zadnja dva mjeseca komunalni redari u Zagrebu revno vrše svoj posao kada je riječ o kontroli pasa bez uzice na javnim površinama. Javno su objavljena mjesta na kojima se psi mogu puštati da se slobodno istrčavaju, no godinama se zatvara oči na očite prekršaje. Vlasnici pasa svoje ljubimce slobodno puštaju da jure na praktično svakoj livadi.

- Meni je jasno da na Trgu Francuske ne smijem pustiti psa. Stvarno to znam. Ali gledajte, nigdje u blizini nema parka. Gdje da ga pustim? Sve one livade koje su dopuštene meni su predaleko, tako da je ovo jedino što mogu. Za sada me nisu kaznili, stvarno se toga bojim, ali nemam izbora - kaže nam jedna umirovljenica koja živi u blizini i svog ljubimca redovno šeće baš na tom trgu.

Nije jedina, Mnogi vlasnici kažu kako u gradu ima nedovoljno parkova, a i oni koji su ograđeni i uređeni su premali. Dovoljno je pogledati park tik uz Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu, popularno zvan 'Grašak park' zbog veličine. Vlasnici zbog toga rade ono što službeno ne bi smjeli. Psa je dozvoljeno pustiti s uzice na 72 lokacije diljem grada, no to nije dovoljno. U Zagrebu živi oko 70 tisuća pasa, no točan broj nije poznat, jer se još uvijek ne zna koliko je onih bez čipa.

Iz Grada su nam rekli kako su zadnja dva mjeseca ispisali 103 prekršajne mjere. Kazne za ovu vrstu prekršaja kreću se između 600 i 1000 kuna. Najviše prekršitelja zatekli su na Trešnjevci, njih 51, a potom 23 u Donjem Gradu, 19 na Črnomercu te pet u Novom Zagrebu. U Gornjem Gradu ih je bilo samo dvoje, jednako toliko u Podsusedu, dok je gradska četvrt Trnje rekorder - tamo je zatečen samo jedan prekršitelj.

Mnogi su nam se čitatelji javili tvrdeći kako komunalni redari više kažnjavaju žene, no statistika je drugačija.

- 55 prekršajnih mjera odnosi na muške osobe, a 48 na ženske osobe - napisali su nam iz Grada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 06:13