IDE ZIMA

Društvo za zaštitu divljih životinja organizira promatranje ptica i izrade hranilica

To je samo jedan od projekata kojim se bave - vode računa i o drugim divljim životinjama, a pripremaju i knjigu
 Damir Krajac/Cropix

Jeste li znali za Hrvatsko društvo za istraživanje i zaštitu divljih životinja? Oni se najviše bave zaštitom divljih životinja u urbanim sredinama - tamo gdje, zbog toga što se gradovi šire, divljih životinja ima sve više. Zbog svega toga njihova primarna zadaća je edukacija, premda tvrde da rado pomažu svim divljim životinjama, kada im se građani obrate.

Nastoje plasirati knjige, radionice i ture promatranja ptica. Trenutno su u projektu "Ptice grada Zagreba", koji, osim aktivnog rada na samoj zaštiti divljih ptica na području zagrebačke županije, uključuje i niz vođenih birdwatching tura, postavljanje i održavanje zimskih hranilica za divlje ptice po zagrebačkim parkovima i perivojima, kao i tisak istoimene knjige zamišljene kao priručnik za sve ljubitelje ptica.

- Mislim da smo jedina udruga koja nema formalnu novčanu članarinu već je ona simbolična i plaća se u "naturi" - konkretno, dobrovoljnom donacijom hrane za životinje. To može biti vrećica miksa za vanjske ptice, mješavina za glodavce... Mačje i pasje adaptirano mlijeko su također opcija, posebno u sezoni podmlatka šišmiša - pojašnjava Ivana Janković, predsjednica udruge.

image
Vlado Kos/Cropix

Glavna misija projekta vezanog za zagrebačke ptice, pojašnjava ona, nije samo ostaviti lijepu monografiju budućim naraštajima u naslijeđe, nego nešto daleko vrjednije: ostaviti generacijama koje dolaze žive ptice.

- Pozivamo sve zainteresirane građane da nam se slobodno pridruže na birdwatching turama te radionicama na kojima ćemo izrađivati hranilice za vanjske ptice, a koje organiziramo pred zimu, kao i volontere da nam se pridruže u obilaženju i punjenju istih, kako bi divljim pticama olakšali zimovanje i povećali šanse za preživljavanje tijekom zime - pojašnjava Ivana.

Birdwatching ture krenule su sredinom listopada održavat će se svake srijede u ranijim prijepodnevnim satima, u trajanju od tri sata, a počevši od 8 sati. U slučaju da ljudima ne odgovara ovaj termin, organizirati će ih i za vikend, dodaje. Više informacija može se pronaći na društvenim mrežama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:22