PLIOSAUR

Dva metra velika lubanja sa 130 šiljastih zuba izvučena iz litice i upisana u knjigu rekorda: ‘Ogromna je‘

Stručnjaci su sigurni da se u stijenama nalazi i ostatak tijela životinje, iako ne ovako savršeno očuvan

Smatra se da je ovako izgledao pilosaurus

 Anthony Roberts/Alamy/Alamy/Profimedia

Otkriće 150 milijuna godina stare lubanje pliosaura iznenadilo je ljude diljem svijeta prošle godine. No, ono što je izvučeno iz litice upravo je upisano u Guinnessovu knjigu svjetskih rekorda.

Nazvana SeaRex, lubanja pliosaura je toliko očuvana da znanstvenici nisu mogli vjerovati. Samo pet posto kosti je oštećeno, no sve drugo je netaknuto. Tamo je i 130 šiljastih zuba, koji su u čeljusti ovog stvorenja bili i kad je plivalo u oceanu prije 150 milijuna godina.

- Proučavala sam mnoge pliosaure, ali nikada nisam vidjela nijednog koji je tako dobro očuvan kao ovaj. Iz njega smo mogli vidjeti anatomske detalje koji su u drugim primjercima samo djelomično sačuvani - rekla je Judyth Sassoon sa Sveučilišta u Bristolu za Guinnessovu knjigu rekorda, piše IFL Science.

Lubanja je otkrivena nakon što je jedan od entuzijasta koji u slobodno vrijeme traži fosile Phil Jacobs pronašao kosti na plaži u Dorsetu. Snimio je video i poslao ga stručnjaku za fosile Steveu Etchesu, vlasniku zbirke Etches u kojoj će lubanja pliosaura biti izložena.

- Postavili smo dron i skenirali cijelu liticu, a onda smo otkrili da nešto što je izgledalo kao ostatak strši van. Trebali smo to i potvrditi, pa smo poslali stručnjake na užadi, koji su se spustili i vidjeli o čemu se radi. Tada smo shvatili da je lubanja smještena u litici naopačke i to je bio razlog zašto nam je tako čudno izgledala -rekao je Etches.

No, problem je bila lokacija. Lubanja je bila na sredini litice i to je zakompliciralo stvari. Nakon puno muke uspjeli su je izvući i tek su joj se onda mogli diviti. I biti šokirani, zapravo, jer su gledali u dva metra velike ostatke glave stvorenja koje je nekoć plivalo našim planetom.

- Ovo je jedna od najvećih lubanja koje čovjek može vidjeti. Bio sam svjestan činjenice da je riječ o nečem velikom, no zapravo nisam shvaćao da je ovoliko ogromna. Ono po čemu je ona posebna jest činjenica da je to daleko najdelikatniji dio tijela - rekao je David Attenborough .

Stručnjaci su sigurni da se u litici nalazi i ostatak tijela životinje. Ne u tako savršenom stanju kao lubanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:01