CRNE BROJKE

Dva milijuna životinja nastradalo u Mongoliji, gore je bilo jedino prije 13 godina

Ekstremno niske temperature od prosinca do ožujka nisu novost toj u istočnoazijskoj zemlji

Ilustracija

 Ian Murray/Imagebroker/Profimedia

Više od dva milijuna životinja nastradalo je ove zime u Mongoliji, rekao je vladin dužnosnik u ponedjeljak dok se zemlja suočava s ekstremnom hladnoćom i snijegom. Ekstremno niske temperature od prosinca do ožujka nisu novost u istočnoazijskoj zemlji, gdje u nekim područjima znaju pasti na -50 Celzijevih stupnjeva.

No, ova je zima bila oštrija nego inače, s temperaturama nižim od uobičajenih i veoma obilnim snijegom, rekli su Ujedinjeni narodi u nedavnom izvješću. Gantulga Batsaikhan iz ministarstva poljoprivrede je rekao da je do ponedjeljka od gladi i iscrpljenosti stradalo 2,1 milijuna raznih životinja, među kojima su ovce, koze, konji i krave.

Ovi ekstremni vremenski uvjeti, koji se u Mongoliji nazivaju "zud", u pravilu dovode do smrti ogromnog broja domaćih životinja. Ovogodišnji zud je pogoršan ljetnom sušom koja je onemogućila životinjama da stvore zalihe masnog tkiva koje bi im pomogle da prežive oštru zimu.

Životinje teško dolazi do trave koja je ispod leda što onemogućava ispašu i prisiljava mnoge stočare da posuđuju novac kako bi kupili hranu.

Najsmrtonosniji zabilježen zud zbio se zimi 2010./2011. kada je nastradalo više od deset milijuna životinja, što se tada odnosilo na četvrtinu ukupnih domaćih životinja u toj zemlji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 20:48