TRI GODINE KASNE

Dva tjedna nakon što je počela kontrola mikročipiranih pasa, evo što kažu iz Grada

Cilj ove kontrole provedba je analize radi smanjenja broja pasa koji nisu mikročipirani, kažu iz Grada
Ilustracija
 -/Ardea/Profimedia

​- Mikročipiranje je obveza svakog vlasnika psa, a kontrola mikročipiranja kojom se ostvaruju obveze Grada je sukladna Zakonu o zaštiti životinja te je iznimno važna za Grad Zagreb - rekao je Dejan Jaić, pročelnik Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo i predsjednik Koordinacijske radne skupine za zaštitu životinja Grada Zagreba u kontroli mikročipiranih pasa u Vukomercu.

Dodao je da je cilj ove kontrole provedba analize radi smanjenja broja pasa koji nisu mikročipirani, piše Zagreb.hr.

- Ova bi akcija trebala dovesti do ušteda proračunskih sredstava jer neodgovorno napušten i neoznačen pas izravno ide na brigu Grada Zagreba, odnosno Gradskog skloništa za nezbrinute životinje Dumovec. Osim toga, treba imati na umu da nemikročipiran pas nije ni cijepljen protiv bjesnoće niti zoonoza - zaključio je pročelnik Jaić.

Sukladno zakonskim propisima, kontrolu provode djelatnici Komunalnog redarstva uz asistenciju djelatnika MUP-a.

- Obavljamo rutinsku kontrolu već više od godinu dana. Procedura predviđa da komunalni redar uređajem očitava mikročip na javnoj površini. Ako je sve u redu, vlasniku zahvaljuju, a nema li pas mikročip, obavještava se nadležno tijelo Veterinarske inspekcije radi daljnjeg postupanja prema vlasniku, sukladno pozitivnim pravnim propisima - rekao je pomoćnik pročelnika Sektora za komunalno i prometno redarstvo Željko Renić.

Također je istaknuo da komunalni redari dosad nisu imali postupanja koja zahtijevaju asistenciju policije.

- Preliminarni podatci pokazuju da su u Zagrebu vlasnici odgovorni, da ih većina svoje ljubimce uredno mikročipira i da postupaju prema propisima te da su napušteni psi rijetkost - zaključio je Renić.

Planom je predviđen obilazak svih zagrebačkih kućanstava, počevši od istočnog prema zapadnomu dijelu grada, planski po gradskim četvrtima radi sustavne provjere svih kućanstava koja posjeduju pse i s ciljem da svi psi budu mikročipirani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. ožujak 2023 19:55