MJESTO JEZE

Dvije pande iz Kine stižu u užasan ZOO vrt: Stare su im nastambe, životinje umiru u nesrećama

Prostor ima problema i sa sigurnošću, pa je tako jednog radnika ganjao grizli

Prizor iz ZOO vrta u San Franciscu, ilustracija

 California California/Alamy/Profimedia

ZOO vrtovi diljem svijeta uglavnom su sretna mjesta za ljude, ali ne i za životinje. Čak i kada su stanari smješteni u prostranim nastambama, ipak je riječ o zatočeništvu. No, dok mnogi vrtovi nastoje svojim stanarima ipak uljepšati život iza rešetaka, ima onih koji kao da su izašli iz uma Stephena Kinga. Tko bi drugi, osim majstora strave i užasa, mogao zamisliti mjesto u kojem su životinje zatočene, a onda i trpe užasne stvari? Čak je i njegovo izmišljeno mjesto Desperation, u kojem ljudi stradavaju od užasnih sila, obična nula u usporedbi sa San Francisco ZOO: tamo su malenu gorilu nasmrt zgnječila hidraulična vrata, pingvina su ubila ulazna vrata u nastambu, jedna divlja puma je provalila kroz neodržavanu ogradu i ubila dva valarua i klokana, tinejdžera je nasmrt izmrcvario sibirski tigar, a jednog je radnika ganjao grizli nakon što netko nije zaključao vrata njegove nastambe. Iz svega toga jasno je kako je sigurnost vrta nikakva, pa ne čudi da im je netko prije četiri godine provalio i ukrao lemura usred noći.

Kad sve te incidente zbrojimo, nejasno je kako to da je Narodna Republika Kina baš na to mjesto odlučila poslati dvije pande, medvjede koji služe njihovoj diplomaciji. Protiv toga su odmah odustali zabrinuti bivši zaposlenici vrsta i neki koji trenutno tamo rade. Oni su pozvali gradonačelnika da zaustavi planove o dolasku novih životinja, jer smatraju kako rezultati iz ovog ZOO-a govore da je krajnje neprikladan privremeni dom (pande se, naime, uvijek vraćaju u Kinu, jer su one posuđene, a ne poklonjene).

No, čini se kako gradonačelnik nema namjeru reagirati. On je rekao kako će grad privatno prikupljati sredstava kako bi osigurao 25 milijuna dolara, koliko je potrebno investirati u izgradnju primjerene nastambe. Sam ZOO će morati godišnje pronaći oko četiri milijuna dolara kako bi pokrio razne troškove vezane za dva medvjeda.

Iznosi su, jasno, naljutili bivše zaposlenike vrta. Oni tvrde da su objekti koji su stari gotovo stotinu godina propali jer se u njih nije dovoljno ulagalo, a životinje su živjele u privremenim nastambama, jer njihove stare više nisu bile sigurne. Tvrde i kako je vodstvo ZOO vrta svaki put kad bi se žalili na stanje, zabrinuti za sigurnost bića koja tamo žive, ignoriralo njihove molbe i nastojalo ih ušutkati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 21:37