POGLEDAJTE VIDEO

Ekspedicija u najgušće predjele Amazone završila zapanjujućim otkrićem: ‘Otkrili smo novu vrstu. Imaju i 7,5 metara!‘

Članovi tima su čuli priče o tome da su gmazovi dugački i do 7,5 metara i teški gotovo 500 kilograma viđene u tom području

Ilustrativna fotografija, ekspedicija u Amazoni

 Mauro Pimentel/Afp/Profimedia/Mauro Pimentel/afp/profimedia

Znanstvenici su u amazonskoj prašumi otkrili novu vrstu zmije, za koju se priča da je najveća na svijetu. Tim sa Sveučilišta u Queenslandu otputovao je u ekvadorsku Amazoniju u potragu za prethodno nedokumentiranom sjevernom zelenom anakondom (Eunectes akayima). Tamo su ih pozvali pripadnici naroda Waorani da promatraju anakonde za koje se "šuška da su najveće postojeće".

Tim se pridružio lovcima na desetodnevnoj ekspediciji u regiji Bameno prije nego što su zaveslali niz rijeku kako bi ‘pronašli nekoliko anakondi koje vrebaju u plićaku, čekajući plijen‘, pojasnio je profesor Bryan Fry, biolog iz Sveučilište Queensland, koje je vodilo tim.

image

Najveća zmija na svijetu snimljena je u vodi

Jam Press/Jam Press/Profimedia

Anakonde su divovske, neotrovne zmije koje se mogu naći u vodi ili blizu vode u toplim dijelovima Južne Amerike.

- Veličina ovih čudesnih stvorenja bila je nevjerojatna - jedna ženka anakonde koju smo susreli bila je dugačka 6,3 metra - rekao je Fry za BBC.

Članovi tima su čuli priče o tome da su zmije dugačke i do 7,5 metara i teške gotovo 500 kilograma viđene u tom području.

Zelene anakonde su najteže zmije na svijetu, prema britanskom Prirodoslovnom muzeju, koji navodi da je najteža ikad ulovljena težila 227 kilograma. Bila je duga 8,43 metra i široka 1,11 metara. Osim anakondi, dugački i mrežasti pitoni - obično se radi o oko šest metara, no oni su nešto lakši.

Stručnjaci koji su proučavali stvorenja u Amazoniji otkrili su da se nedavno identificirana vrsta sjeverne zelene anakonde odvojila od južne zelene anakonde prije gotovo deset milijuna godina, a genetski se razlikuju za 5,5 posto. Ne zvuči kao velika razlika, no treba imati na umu da se ljudi od čimpanza razlikuju svega dva posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:55